Петкова: Само Асен Василев е участвал в преговорите относно затварянето на „Мариците“

„Само Асен Василев е участвал в преговорите, при които България е поела ангажимент да затвори централите в Маришкия басейн. Нито един експерт от Министерството на енергетиката не е присъствал на тези преговори, нито е искано становище от тях“.

Това заяви на брифинг бившият министър на енергетиката от ГЕРБ Теменужка Петкова. Тя се позова на отговор на служебния министър на енергетиката Росен Христов.

„От отговора става ясно, че нито един експерт на Министерството на енергетиката на практика не е участвал в този процес. Няма изготвен нито един анализ, нито едно изразено становище, свързано с това до какво би довело поемането на подобен ангажимент. Нещо повече – от отговора става ясно, че еднолично това решение и преговорите с Европейската комисия и поемането на ангажименти е станало от заместник министър-председателя по еврофондовете и министър на финансите по това време – г-н Асен Василев“, добави Теменужка Петкова.

От ГЕРБ заявиха, че отговорът на Росен Христов потвърждава съмненията им, че централите в Маришкия басейн са спазарени срещу „лобисткия, нелогично голям и нерентабилен проект за батериите. Националният ни интерес е предаден заради корупционни схеми. Решението е взето в Министерството на финансите, а не в Министерството на енергетиката. Игнорирайки мнението на експертите. Без да има виждане как ще се изпълни ангажимента“.

Според ГЕРБ лично Кирил Петков и Асен Василев са отговорни. Единият е договорил ангажимента, другият го е парафирал. От ГЕРБ определят действията на Кирил Петков и Асен Василев като национално предателство, което ще струва на страната ни 6,4 млрд. лева на година.

„Това са корупционни схеми с „Джемкорп“. Ако не бяха паднали от власт, щяха да са необратими процесите. Така че Кирил Петков само ги е парафирал, реално Асен Василев ги е договарял“, заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

„За времето, докато Асен Василев е бил отговарящ за енергетиката, освен че са внедрили „Джемкорп“ навсякъде, са нанесли щети така, както не могат да бъдат възстановени“, допълни още Борисов. 

Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram