Петицията срещу тестването за Ковид в училищата набра скорост

Трети ден петиция, започнала преди началото на учебната година, продължава да събира негативния вот на родители от цялата страна, включително и от Казанлък. Гласовете са против провеждането на тестове и ваксинирането на българските ученици за коронавирус. От понеделник, 8 февруари, до днес, числото на подписалите се рязко се покачва, предвид естеството на темата, която разгорещи страстите в последните дни.

Петицията е набрала над 14 000 гласа и е адресирана до министъра на образованието и науката г-н Красимир Вълчев, министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и директорите на училища на територията на Република България.

Подписалите се категорично отказват децата им да бъдат подлагани на медицински манипулации за тестване, изследване или ваксиниране за Covid-19, преди, по време и след края на учебната година. В текста се казва още:

КАТЕГОРИЧНО ОТКАЗВАМЕ децата ни да бъдат подлагани на експериментално лечение (вкл. с експериментални лекарства или препарати), в случай на установяване на заразяване с  Covid-19, без изрично писмено съгласие от страна на родител/попечител/настойник.  

Ако и когато бъде необходимо да се извършат подобни медицински манипулации, ние, в качеството ни на родители/попечители/законни представители, ще предприемем нужните действия спрямо собствените си убеждения и граждански права, гарантирани ни от Конституцията на Република България. До тогава, вашите заповеди по тази тема, няма да бъдат зачитани от нас и семействата ни“.

Петицията „Против задължителните тестове и ваксини за Covid-19 в българските училища и детски заведения“, е входирана на 24.08.2020г. в МОН и МЗ от ФГ „Свободата е отговорност“. Само в последните 24 часа тя е била подкрепена от 546 граждани, в това число и живеещи в чужбина.

Здравните власти предлагат учениците да се тестват за COVID-19, за да се гарантира по-дългото им присъствено обучение. Нежеланието на родителите децата да се изследват е голям проблем, каза вчера здравният министър проф. Костадин Ангелов. Все още няма конкретна информация за резултатите от проучването в страната. Допитване имаше и в детските градини.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram