Патрик Смитьойс: Павел баня ще изчезне, ако „Дънди прешънс“ започне сондажи за подземни богатства

Нидерланският предприемач Патрик Смитьойс, който е и издател на сайта Svobodni.Bg, е направил компилация от видеа, на които се виждат тонове изсечени дървета, чийто произход не е ясен. Той е предприел битка за дървесината на Средногорието и за трупите от българската гора, които изсичат всеки ден.

Смитьойс коментира в предаването на Люба Кулезич „Честно казано“ по Евроком, че ако „Дънди прешънс“ започне проучвания в района на Средногорието за подземни богатства, водата в Павелбанско ще бъде замърсена, а курортът ще изчезне. Той изрази опасения, че ако канадската фирма стартира концесията там, няма да бъдат създадени работни места за местните, защото не са квалифицирани в минното дело.

„Единствените камиони, които можеш да видиш в Бургас, които влизат на пристанището са камиони с дървесина. Това е най-голямата трагедия – вместо да направим нещо полезно от нашите гори, все пак ако сме решили да се възползваме поне един паркет да направим, детски играчки или мебели, ние я изнасяме като дърва за огрев“, разказа още Смитьойс в ефира на „Честно казано с Люба Кулезич“.

„Видях с очите си как на ден 50-60 камиона влизат на пристанище „Бургас“, една част минава през ГКПП „Капитан Андреево“, друга през „Кулата“. Южните ни съседи са жадни за нашата дървесина, самите те нямат“, каза още предприемачът.

Източник Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram