От Шипка стартира новата партия на Стефан Янев

Бившият премиер и военен министър Стефан Янев смята да се върне на бял кон във властта, създавайки своя партия. Вече е насрочена и дата за нейното учредяване, но неофициалният старт на проекта ще бъде даден на 3 март от връх Шипка. Очаква се Янев да дойде за тържествата там, където вероятно няма да има представители на управляващите заради войната в Украйна. Това разказват пред „Марица“ близки до бригадния генерал, който два пъти беше назначен от президента Румен Радев за служебен министър-председател.

Засега се предвижда основаването на новата партия да стане на 19 март. Името й все още не е избрано, но със сигурност ще се търси патриотичен елемент. Янев, който вчера навърши 62 години, направи видеообръщение по повод на гласуването на оставката му като военен министър. „Не се чувствам виновен за нищо, което съм казал или направил. Във всичките си действия съм се ръководил единствено и само от интересите на България“, заяви генералът. И обвини сегашните партии в популизъм и лансиране на емоционални тези. „Вместо да се търсят работещи решения, се генерират краткосрочни политически дивиденти на базата на страданията на хората“, заяви бившият военен министър.

Янев разчита на избирателите, които н​е са съгласни с водената политика спрямо войната в Украйна, определена от самия него в началото като военна операция. Хора до бившия премиер вече шетат по структури в страната. Те са търсили най-вече координаторите на БСП и „Има такъв народ“, разочаровани от двете партии. Избирателите на двете парламентарни сили плюс поддръжниците на „Възраждане“ са потенциален електорат на новата партия.

Със сигурност Янев разчита и на симпатизантите на президента Румен Радев, за чийто човек минава. Това със сигурност ще влоши и без това ледените отношения между държавния глава и БСП, коментираха червени депутати. Още повече социалистите се съмняват, че за проекта на Янев вече работят Кирил Добрев и други врагове на Корнелия Нинова.

При евентуални избори партията на Янев спокойно може да гони около 15-20% подкрепа, твърдят пък социолози.

Първи прогнозира раждането на новата формация бившият конституционен съдия и ексдепутат на ГЕРБ Георги Марков. „Партията на президента е готова предсрочно. Това следва от отстраняването на министър Янев, който вероятно ще се върне в президентството и ще оглави нова ляво-либерална партия. Тя ще се яви още на предсрочните парламентарни избори и ще измести БСП“, коментира Марков във Фейсбук.

Той поясни, че партията ще е пронатовска: „Янев е в списъка на посланик Нанси Макълдауни като надежден. Днес тя е военен съветник на вицепрезидента Харис. Новата формация ще спести русофобската реторика и ще свали от власт Канадеца. Това е моята прогноза. Последните 2 години много познавам – от изборите до дупка до това, че Гешев ще надживее това правителство и парламент“, написа още Георги Марков.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram