От утре започва реконструкцията на парковете „Розариум“ и „Тюлбето“

снимка:Казанлък.ком

Реконструкцията на двата знакови за казанлъчани парка „ Розариум“ и „Тюлбето“ започва от 13 февруари и до началото на Празника на розата трябва да е приключила за Розариума, това стана ясно по време на пресконференция в Община Казанлък, на която бе представен мащабният проект .На пресконференцията присъстваха ръководството на общинската администрация, представители на проектантите и изпълнителите на проекта от Консорциум „ Красив Казанлък“.
Ефектно осветление, обновени алеи, засадени 4800 рози и божури, арки от рози, 11 700 храсти, 240 вида широколисти дървета и 83 иглолистни, обновени и нови детски площадки, зона за спорт с фитнес уреди, която ще бъде в северната част на парка, паркинги, три чешми, които ще се намират в близост до детските площадки, мобилна сцена за празниците на казанлъчани, ремонтирани тоалетни с достъп за инвалиди– това са само част от новите моменти, които ще оформят една съвременна визия на парк „Розариум“ след ремонта. Облагородяване на районите около входа на „Тюлбето“, детските площадки над „Мечката“, около Тракийската гробница, паметника на Емануил Манолов, амфитеатралната сцена, която се намира на гърба на оригинала на Тракийската гробница, това предвижда проектът да бъде направено за другия казанлъшки парк. Две детски площадки, игрища за футбол и баскетбол, също са част от този проект. На „Тюлбето“ ще бъдат засадени 2 300 рози и божури, 100 иглолистни храста, 450 нови дървета. Ще бъдат създадени 4 беседки и монтирани 53 пейки. И д в двата парка ще бъдат поставени охранителни камери – 16 в „Розариума“ и 24 на „Тюлбето“.
В проекта е включено и създаването на велоалея, която ще тръгва от северния вход на „Розариума“ по бул. „Освобождение“, до кръговото кръстовище, на изток по северния тротоар на „Капрони“, по мостчето до Художествената гимназия и от там до „Тюлбето“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram