От Галерията припомниха за 119-та си годишнина

„Днес цял ден работих в „Искра”. В читалнята дясната врачка е на една много малка стаичка, която от днес ще служи за музей. Казанлъшки музей при „Искра”! Днес над тая врачка нарисувах с „рококо” набърже един надпис „Музей”. Изкарах го надвечер. Топузов – инициаторът на музея, Едрев, библиотекарят Петко Казанджиев, събрани в бюфетя, пихме за доброто бъдеще на музея. Решихме /защото само ний тримата сме решавали досега/ да го обявим основан на Петровден, 29 този месец /юни 1901 г./”, с откъс от началото на книгата „Иван Енчев-Видю. Дневник фрагменти /1899 – 1905/“ от Художествената галерия в Казанлък припомниха как се е поставило началото на музея и художествената сбирка в Казанлък в зората на 20 век.

От тогава, вече 119 години, галерията и музеят в Казанлък продължават делото на тези мъже, чиито героични усилия са съхранили толкова много от красотата на българския дух, на която се наслаждаваме днес, посочва в профила си във Фейсбук екипът на Галерията ни.

С над 5000 произведения на изкуството и един от най – богатите фондове в страната, Художествена галерия – Казанлък не спира да се обогатява и развива. Да си пожелаем никога да не губим решителността, смелостта и професионализма в ежедневното отстояване на мечтата на нашите предци. Нека бъдем достойни Пазители на духовността, паметта и красотата, си пожелават галеристите.

Честит празник и от Медийна група „Вис виталис“! Казанлък разчита да бъдете наистина стражи на духовните устои на града и активни визионери на бъдещето му.

Бъдете здрави и честити!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram