От Бузлуджа тръгна организираното социалистическо движение в България

На днешната дата, 2 август, през 1891 г. на поляните под върха тайно се провежда Бузлуджанският конгрес, на който се създава Българската социалдемократическа партия. Конгресът се състои по време на традиционните ежегодни тържества в памет на Хаджи Димитър. Участие вземат Димитър Благоев и около 30 други социалдемократи и гости от Търново, Дряново, Габрово, Севлиево, Казанлък, Стара Загора и Сливен.

Събранието се провежда тайно, защото режимът на Стефан Стамболов силно ограничава свободата на сдружаване в България. Връх Бузлуджа и времето, в което се провежда конгреса, са избрани, тъй като на същото място и по същото време традиционно се провеждат масови чествания на годишнината от гибелта на четата на Хаджи Димитър. Така малката група социалисти остава незабелязана от властите и успява безпрепятствено за проведе събранието си.
То приема програма и устав на Българска социалдемократическа партия. В програмата, съставена по типа на програмите на Френската и Белгийската работнически партии са изложени основните учения на марксизма. Констатира се, че България е тръгнала по пътя на капитализма и че българските социалисти трябва да се обединят в политическа партия, която да подготви работниците за бъдещия „социалистически преврат“, да ги организира и просвещава. В програмата са били формулирани исканията за пълна политическа свобода, всеобщо избирателно право, самоуправление на общините, изработване на работническо законодателство и др. Освен това, уставът на БСДП утвърждава децентрализирана структура на партията и автономия на отделните дружинки. Въпросът за членството се разглежда в общи рамки.

В чест на това събитие на върха на 23 август 1981 г. е открит Дом-паметник на Българската комунистическа партия – светиня за българските комунисти до 1989 г., а по настоящем и за българските социалисти. На 11 март 1971 г. Секретариатът на ЦК на БКП взима решение за изграждане на Дом-паметника на партията. Строежът започва през 1974 г. и се финансира с дарения на стойност 14 186 000 лв. Всъщност са събрани почти 16 милиона лв, като от разликата са построени 3 детски градини. До монумента са прекарани асфалтови пътища от връх Шипка и от главния път Стара Загора – Русе в отсечката след Казанлък, като отбивката за паметника е означена с огромен паметник в цял ръст на Димитър Благоев.

Архитектурният проект на паметника на Бузлуджа е дело на арх. Георги Стоилов и колектив. Сградата има визуална прилика с Олимпийския Стадион в Монреал, както и със сграда, проектирана около 1955 г. от Франк Лойд Райт на Гръцка православна църква в Уисконсин, САЩ.

Издигнат на едноименния връх, почти в идеалния център на България, от него се разкрива неповторима гледка към Балкана, а всяка година, в подножието на монумента хиляди социалисти отбелязват началото на организираното социалистическо движение в България и провеждането на Бузлуджанския учредителен конгрес на БСП.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram