От БСП-Стара Загора: Неразбориите в ГЕРБ показаха липса и съгласуваност по проблема със сградата на АГ комплекса

Трябва да се действа бързо и енергично, за да се убеди Министерството на здравеопазването да прехвърли сградата в собственост на общината, както и държавата да се ангажира с преустройството й за нуждите на общинското здравеопазване

ГЕРБ показаха липса на цялостна политика, съгласуваност и ефективни действия по важните проблеми на обществеността. За пореден път виждаме, че когато наближат избори, от ГЕРБ предлагат решения, за да се позамажат следите от безстопанственост. Илюстрация на това са и репликите между кмета Живко Тодоров и заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов през тези тези дни.  Това сочи Позицията на групата общински съветници от  „БСП за България” и Изпълнителното бюро на БСП-Стара Загора по повод  неразбориите в ГЕРБ и съдбата на сградата на АГ комплекса. Те припомнят на колегите си от ГЕРБ, че през 2016 г. на два пъти Общински съвет Стара Загора като акционер (колкото и малко да е участието на общината) прие решения, с които даде съгласие АГ комплексът да бъде продаден от държавата. Първо, това се случи през месец февруари 2016 г. по предложение на тогавашния председател на Общинския съвет  Емил Христов. После през м. декември 2016 г. Общинският съвет препотвърди решението си като упълномощи представителя си в Общото събрание на акционерите на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ АД да гласува за продажба на Акушеро-гинекологичния комплекс. За продажбата гласуваха 39 общински съветници от ГЕРБ, Реформаторския блок, Народен съюз, ДПС.

„Съветниците от БСП не подкрепихме предложението, защото се касае за голям имот в центъра на града, от който общината има нужда, както и заради последователната ни позиция против безпринципното разпродаване на собственост. Тогава това решение предизвика много коментари и реакции в общественото пространство. Тъй като наближаваха избори кметът изпрати писмо до Петър Москов – министър на здравеопазването в оставка с предложение сградата да бъде прехвърлена безвъзмездно в собственост на община Стара Загора. С други думи на местната власт й беше нужна една година, за да реагира.  Създаде се впечатление за липса на съгласуваност и единно мнение вътре в ръководството на ГЕРБ относно родилното отделение, в което днес се убеждаваме“, подчертават от левицата.

БСП в Стара Загора има ясна и непроменена позиция през тези години – сградата на АГ комплекса да стане собственост на общината и да се използва за нуждите на общинското здравеопазване. Според социалистите в настоящия момент „общинското ръководство трябва да действа бързо и енергично, за да убеди Министерството на здравеопазването да прехвърли сградата в собственост на общината, както и държавата да се ангажира с преустройството й за нуждите на общинското здравеопазване“. От левицата смятат, че такова искане е съвсем резонно, защото във времето на пандемия а и след това въпрос от първостепенно значение е този за здравето на хората.  Още повече, че в тези трудни условия държавата прехвърли много отговорности на общините, без да осигури съответните финансови ресурси и други условия.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram