Отстраняват и кмета на Калофер?

Румен Стоянов може да бъде отстранен като кмет на Калофер заради установен конфликт на интереси, съобщава БНР.

Градоначалникът бил в конфликт на интереси в продължение на две години и половина, реши ВАС. Предстои Общинската избирателна комисия да вземе решение дали да отстрани Стоянов от поста.

Решението на Върховния административен съд е окончателно и не подлежи на обжалване. Съдебният акт е от 20 март, а решението на ВАС потвърждава решението на Административния съд в София. Това означава, че Румен Стоянов може да бъде отстранен като кмет на Калофер заради установен конфликт на интереси, съобщава и в. „Марица“.

В качеството си на кмет на Калофер през 2016 г., той е назначил на длъжността „старши специалист – финансови дейности“ в кметството брата на съпругата си, пише по темата и trafficnews.bg. Назначаването е извършено по заместване, без провеждане на конкурс, поради ползване на отпуск по майчинство от страна на титуляра, заемал длъжността.

Изискванията за посочената длъжност са 10 години професионален стаж и „средно специално икономическо образование. Бичев има висше икономическо образование, но няма 10 години професионален стаж в областта. КПУКИ е установила, че Бичев не отговаря на изискванията за заемане на длъжността, тъй като няма изискуемия 10-годишен професионален опит. Приела е, че е налице частен интерес и поради факта, че Бичев е подал заявление за заемане на длъжността по заместване на 23.08.2016г., т.е. преди освобождаване на титуляра на длъжността, от което е изведен извод за изтичане на информация по адрес на свързаното със Стоянов лице. Според комисията облагата в конкретния случай е за брата на съпругата на кмета, същата е нематериална и се изразява в получаване на работа, както и подкрепа за възможност за професионалното му развитие.

След като ВАС потвърди решението на Софийски административен съд, напълно възможно е Румен Стоянов да бъде отстранен от длъжността кмет, съгласно чл.42, ал. 2, т.11 от ЗМСМА.

Кметът на Калофер Румен Стоянов потвърди пред Карлово.Тв новината и заяви, че ще изчака решението на Общинската избирателна комисия в Карлово и тогава ще предприеме необходимите действия.

Ако ОИК гласува да бъде отстранен, Стоянов ще може да обжалва пред ЦИК.

На миналите местни избори той се яви като независим, подкрепен от БСП.

Румен Стоянов е втори мандат кмет на Калофер като това е второ констатирано нарушение от негова страна за конфликт на интереси, посочва БНР. В началото на първия мандат бе отстранен от поста, защото не бе закрил фирмата си, но се яви на частични избори, които спечели.

Снимка: karlovopress.com

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram