Откриха ценни стенописи, свалени от старата църква в Енина

Те са намерени при проверка в къщата на Хаджи Драган Калофереца в Пловдив

Кметът на район „Централен“ в Пловдив Георги Стаменов е сезирал Министерството на културата за оригинални стенописи, свалени от сгради – паметници на културата в Южна България. Те са открити при проверка в къща на ул. „Петко Р. Славейков“ 32, известна като къщата на Хаджи Драган Калофереца.

Сред тях са стенописи от църквата в казанлъшкото село Енина, пише podtepeto.com.

В постройката, която в момента е частна собственост, се е помещавал и филиал „Тракия“ на тогавашния Национален институт за паметници на културата /НИПК/, сега преименуван на НИНКН.

В дървени шкафове на приземния етаж са били открити стелажи, върху които са поставени фрагменти от фрески, рисувани върху сгради и църкви-недвижими културни ценности.

Фрески са открити още от метоха в Асеновград, къща „Аргириади“ , Копринковата къща в Карлово, Павловата къща в Калофер, Джамовата къща в Брацигово, Ориенталската сладкарница на Джумая джамия, Мулетаровата къща в Пещера и от сгради в Старинен Пловдив на ул. „4-ти януари“, ул. „Артин Гидиков“ , ул. „Петко Р. Славейков“,  ул. „Стамат Матанов“ , ул. „Васил Кънчев“, от Стара Загора, Долно градище и други, които все още не се идентифицират.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram