Отговор на г-жа Янева относно намерението за реализиране на „Воден цикъл“ в гр. Мъглиж и с. Тулово

 При встъпването ни в длъжност в края на 2011 год. като общинско ръководство на Община Мъглиж, ,,наследихме“ задължение от старото Ръководство на Общината към ОПОС (Оперативна програма околна среда), в размер на 162 000 лева, което макар и трудно във времето на нашето управление успяхме да издължим. Тази финансова корекция е била наложена поради непрозрачно проведена процедура за избор на изпълнител по проект ,,Техническа помощ“ към ОПОС.

От началото на 2012 год. Община Мъглиж има проектна готовност на идейно ниво за изграждане на т.нар. ,, Воден цикъл“, включващ изграждане на ПСОВ ( пречиствателна станция на отпадните води) в землището на с. Тулово, както и водопроводна и канализационна мрежа на гр. Мъглиж и с. Тулово. Проектът премина всички нива на проверка в МОСВ и получи предварително одобрение за финансиране от страна на Европейската комисия. За жалост, след предсрочните парламентарни избори и идването на кабинета Орешарски в продължение на година, проектната документация „отлежаваше“ в различни кабинети на МОСВ.

Уважаема г-жо Янева, Вие като част от БСП в Община Мъглиж, защо не предприехте абсолютни никакви мерки, за да дадете възможност така желаният „воден цикъл“ да получи своята реализация. След детронирането на Кабинета Орешарски се промениха изискванията на Европейската комисия към подобен род проекти, тъй като според европейските изисквания общините на страните от Източна Европа е необходимо да внасят ДДС-то по проекта, както своите колеги от Западна Европа. Общата стойност на проекта за Община Мъглиж е приблизително 37 млн. без ДДС, което с ДДС прави около 45 милиона.

Г-жо Янева, сама разбирате, че с бюджетния си ресурс Общинска администрация не е в състояние да плати това ДДС по проекта. Ето защо изпълнението на подобни проекти за България и останалите източно-европейски страни бе прекратено с Решение на Европейската Комисия. За Ваше сведение в  Западна Европа, голяма част от ВиК дружествата са общинска собственост и всички постъпления от тяхната дейност влизат в Общинските бюджети. В Р. България, ВиК дружествата са държавна собственост и нямат принос към формирането на общинските бюджети. Има ясни индикации, че в новия програмен период този проблем ще бъде решен и ще се стартира реализацията на подобен род проекти, което от само себе си показва, че и без Вашата „активна“ намеса твърде вероятно е готовата проектна документация на „водния цикъл“ на гр. Мъглиж да получи своята реализация. 

Моля Ви не злоупотребявайте с неща, за които нямате информация и дори нямате елементарна представа за огромния труд, които положиха Ръководството и администрацията на Община Мъглиж 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram