Отбелязваме 120-та годишнина на композитора акад. Петко Стайнов

Музикалните празници, посветени на 120-та годишнина на композитора акад. Петко Стайнов започват традиционно на 1 декември и ще продължат до края на седмицата.

Началото ще бъде дадено днес от 10:30 часа с поднасяне на венци и цветя пред паметника на именития ни съгражданин в двора на гимназията, която носи неговото име. Официалното откриване на празниците е тази вечер от 18:00 часа в ИМ „Искра“ с премиерата на документалния филм „120 години Петко Стайнов“ с режисьор Людмил Колев. В програмата е включено изпълнение на Светлозар Дамянов от СУУНЗ „Проф. д-р Иван Шишманов“ – Варна, стипендиант за 2016 г. на фондация „Петко Груев Стайнов“ и Американска фондация за България. Следва Камерен концерт на Ангел Станков -цигулка, Йосиф Радионов – цигулка и Зорница Радионова – пиано.

В утрешния ден ще има още един камерен концерт – от 18.00 ч. в Исторически музей „Искра“ – Художествена галерия, Казанлък с участие на сопраното Соня Маринова и пианиста Ростислав Йовчев.

Предстои първото издание на Национален хоров празник „120 години Петко Стайнов“ на 3-ти и 4-ти декември. Организатор на фестивала е Община Казанлък, в партньорство с фондация „Петко Груев Стайнов“, Български хоров съюз, ИМ „Искра“, Художествената галерия, Дом „Петко Стайнов“, НЧ “Искра“ и смесен хор „Петко Стайнов“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram