Орешарски: Няма да съм премиерът, който отнема права и свободи

Вашата подкрепа ми дава сили да продължа работата си, за която сте ми гласували доверие. Обещахме да върнем България на хората и това вече се случи.

Това се казва в писмо на премиера Пламен Орешарски, което бе прочетено от военния министър Ангел Найденов на събора на Бузлуджа, предаде репортер на БГНЕС. „След 4 години, през които не е допускано да се изразява мнение, различно от това на властта, днес хората имат възможност да кажат какво мислят. Вече го няма страхът“, заявява Орешарски. Той посочва, че същността на демокрацията е да отстояваш правото на всеки, който мисли различно, дори да не си съгласен с него. „Защото гласът на народа тежи най-много, а без демокрация няма и свобода. Няма да съм премиерът, който отнема права и свободи. Готов съм на диалог, чувам гласа на всички. Проведох десетки разговори през последния месец. Иска ми се и опозицията да прояви същата активност. Като премиер на демократична държава едно от основните правила е да следвам волята на мнозинството от българските граждани, което подкрепя правителството – вашата воля, волята на хората, които не се обявяват против всичко и всеки, а са готови да впрегнат обществената енергия в работа“, подчертава Орешарски. Той допълва, че първите стъпки на кабинета са били трудни.

„Нямахме нормалните 100 дни толеранс, отказахме се от тях бързо, защото страната се нуждае от спешни решения. България е в ситуация, в която не може да понесе повече безвремие. Давам си сметка за кризата на ценности и желанието за промяна, защото повече така не може. Народът ни има нужда от изход от безвремието. Нямаме намерението да обявяваме поредния край на кризата, а ще дадем възможност на българските граждани да прережат лентата и да сложат точка на тежката социално-икономическа криза. За това и първите ни мерки са насочени към икономическото възстановяване, стабилизиране доходите на българските граждани и спиране на рекета върху бизнеса. Смятам, че е настъпило времето обществената енергия да бъде съзидателна. Българските граждани трябва да получат шанс да развият своя потенциал. Нужен е диалог, консенсус между политическите сили по важните въпроси“, заявява премиерът. Той казва и че трудностите ни правят по-силни и по-мъдри. „Вярвам, че постигнатите резултати ще бъдат истинското мерило за успеха, защото правителството и аз искаме да върнем българите към нормален ритъм на живот, хората да имат перспективи. Като премиер мога да гарантирам еднакво отношение към всички граждани и всеки бизнес. Най-важното е да изведем страната на пътя на икономическия растеж, стабилността и диалога, и да върнем България на хората“, се казва още в писмото на Орешарски. /БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram