Оперетата искреше на сцената на „Искра“

След 23 години, снощи на сцената на Читалище „Искра“ отново се лееха най-хубавите мелодии от оперетния жанр. Запленена публиката тихичко припяваше заедно с изпълнителите.
В първата част на посветения на Казанлъшкия Музикален театър концерт „Животът е песен“ и на честването на 80 годишнината на Примата на оперетата Мария Стоянова бе представена нейната книга „Един живот… И още нещо“. Стоянова бе посрещната с аплодисменти от пълния салон и откри музикалната вечер с брилянтното си изпълнение на „Аве Мария“ от Шуберт.
Книгата „Един живот… И още нещо“ бе представена от Веска Кирилова, която запозна накратко почитателите на Мария с нейния необикновен, изпълнен с висоти и спадове живот, с много радост, но и с много тъга. Заедно с интересният си автобиографичен път, Мария представя и своите стихове писани в продължение на години. В тях ще се могат да се срещнат много вдъхновени от пролетта картини; изключително родолюбиви стихове, посветени на България и нейните геройски синове; лирични посвещения на най-близките й; сатирични бисери, породени от различни моменти. Книга- разкриваща един живот, една душа, една любов… И още нещо! И то е необятната й фантазия!
Председателят на Читалище „Искра“ благодари на Мария за дългогодишния й самоотвержен труд на сцената на читалището и за приносът й за музикалната култура на Казанлък. От сцената той обяви, че Мария Стоанова ще бъде предложена от Настоятелството на НЧ „Искра-1860“ за „Почетен гражданин на Казанлък“ през 2019год.
В последвалата концертна програма, поднесена от младите солисти на Държавна опера Стара Загора – Инна Андреева, Марин Русинов, Нели Нечева, Теодор Петков и Смесен хор „Петко Стайнов“. В програмата звучаха арии, дуети и квартети от най-популярните оперети – „Царицата на чардаша“, „Веселата вдовица“, „Графиня Марица“, „Бракониерът“ и др.
Много настроение и вълнение имаше в навечерието на Денят на Народните Будители на сцената и във фоайетата на Читалище „Искра“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram