Опера и балет на брега

Започна строежът на сцената, край язовир „Копринка“, за хитови постановки на Старозагорската опера, които ще бъдат бъдат представени в XVI-то издание на „Празници в долината на тракийските царе“.

„На път е да се осъществи още една моя дългогодишна мечта – опера и балет на вода“, призна пред БТА Огнян Драганов.
Екипът на операта е въодушевен и се спира на заглавието „На брега на древния Севтополис“ на новата открита сцена.
Трите спектакъла „“Турандот“, Sting the Opera и „Нестинарка“, които ще бъдат представени на 4,5 и 6 септември, ще са кулминацията в празниците. Билетите за тях са в продажба от седмица.

На 4 септември започва най-новата история на язовир „Копринка” с опера и балет и възкресява паметта за едно от най-големите археологически богатства на България.

Освен красивата природа, „Копринка“ крие древна история. Който е бил вече в гробницата на Севт III, знае, че на дъното на язовир „Копринка“ лежи столицата на неговото царство. През 1956 година водите на току-що построения язовир Копринка потапят Севтополис – градът на тракийския владетел Севт ІІІ, столица на Одриската държава от края на ІV-ІІІ в.пр.н.е. 

Съчетанието на природните дадености и хилядолетната история на това място вдъхновяват още повече директора на трупата Огнян Драганов, който е и режисьор. Той не се колебае да направи решителната първа стъпка и да представи един от най-пищните, красиви и трудни, като реализация спектакли на Старозагорската опера съвместно с Държавния куклен театър-Стара Загора на операта „Турандот“ от Пучини. С оглед на мултижанровите тенденции в програмата на тракийските празници Старозагорската опера ще представи и концерта „Sting the Opera“ със солист Петър Салчев.
Според Огнян Драганов откритата сцена на язовир „Копринка“ категорично е особено подходяща за представянето на шедьовъра на българското музикално и танцово творчество култовата танцова драма „Нестинарка“ по музика на Марин Големинов – спектакълът се посвещава на 80-та годишнина от рождението на легендарната Маргарита Арнаудова.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram