Операта за първи път на Фестивал Опън Бузлуджа

Държавна опера-Стара Загора ще участва във Фестивала OPEN BUZLUDZHA, който се провежда на 19, 20 и 21 август на поляната при хижа Бузлуджа в подкрепа на опазването на монумента. Сред основните организатори са фондация „Проект Бузлуджа“ и Община Казанлък .

Целта на фестивала тази година е обезопасяването на монумента Бузлуджа и отварянето му за посетители в актуалния му вид. Държавна опера-Стара Загора отбелязва участие на третия фестивален ден, посветен на джаза, с интерактивния концерт-спектакъл „Джазоспекция“.

Концертът-спектакъл „Джазоспекция” е по идея на диригента-пианист и виенски възпитаник Димитър Косев. Режисурата е дело на Славчо Николов. Талантливите артисти ще поднесат музиката на Клод  Боллинг в оригинална комбинация с мултимедийни прожекции, базирани на кадри и теми от филма „Baraka“. „Сюитата за флейта и джаз трио“ на Клод Боллинг ще прозвучи в изпълнение на Кейко Танака – флейта, Димитър Косев – пиано, Станислав Георгиев – контрабас и Атанас Георгиев – ударни. Темата, която разглежда концертът е глобална и изключително болезнена. Планетата Земя е прекрасна, религиите ни учат на добро, но алчността на хората прави света да е такъв какъвто е днес, и само от нас зависи какъв ще бъде! Хармонията, която се получава между музиката на Клод Боллинг и кадрите заснети от Рон Фрик, великолепно се съчетава и се допълва в цялостния образ на концерта.

Огромно международно признание за Бузлуджа идва от световния доклад на ICOMOS International – „Наследство в риск“ за периода 2016-2019 година. Измежду всички застрашени обекти в цял свят, между които парижката катедрала Нотр Дам, пожарите в Австралия, засегнали природното и културно наследство, разрушителните урагани в Америка и др., за корицата на изданието е избран именно паметника Бузлуджа.

“Докладът е предназначен да спаси тези места от непосредствени заплахи чрез повишаване на обществената и медийна осведоменост и насърчаване на международното сътрудничество и помощ. Той представлява спешен апел да се ангажираме и да спасим нашето наследство.” се казва в обявяването на изданието, което се публикува за девети път от 2000 година насам.

Бузлуджа се представя за втори път, като публикуваните доклади са изготвени от нашия екип. Този път посочихме историята, социалната и художествена значимост на сградата, първите стъпки в процеса на преоценяване, както и началото на Плана за опазване и управление, по който работим.

Изданието припомня, че през 2018 г. паметникът беше обявен от Европа Ностра за един от „7-те най-застрашени“ обекти на културното наследство в Европа.

Повече за Фестивала може да научите ТУК

Билети в мрежата на Ивентим  ТУК

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram