Онлайн обучението за малките ще продължи и тази седмица, нямало тестове

Учениците в 15 области на страната ще продължат да се обучават онлайн, докато пристигнат поръчаните от Министерството на здравеопазването (МЗ) още 200 000 щадящи теста за COVID-19. Сред тях са и тези в старозагорско, съобщават от ведомството.

Към този момент тези тестове не са налични в базата на БЧК в с. Лозен и няма информация кога ще бъдат доставени. През миналата седмица МЗ избра два вида антигенни тестове за ученици с проба от слюнка и сключи договори с двама дистрибутори за общо 400 000 броя. Единият доставчик изпълни ангажимента си за 200 000 теста, които веднага бяха разпределени в 13 области, включително в София град.

Очаква се доставката на останалата половина от поръчаното количество за областите: Пловдив, Русе, Хасково, Бургас, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Видин, Враца, Монтана, Перник и София-област. Родителите и учителите ще бъдат уведомени веднага, щом тестовете пристигнат и ще имат поне два дни предварително, за да се подготвят за възстановяване на присъственото обучение за децата от I до IV клас. Малките ученици в 13-те области, които вече разполагат с тестове и чиито родители са съгласни да бъдат тествани два пъти в седмицата, могат да се върнат в клас утре, сряда, 10 ноември.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram