Окончателно: 277 са кандидат-депутатите в 27 МИР – Стара Загора

Проблем с достъпа до  сайта на РИК- Стара Загора е установен днес след 13,30 часа. Блокирана е и електронната поща на комисията. Това не е попречило на членовете на РИК да вземат две важни решения : едното за регистрацията на кандидат-депутатската листа на „Демократична България“, решението е постановено от Административния съд, и второто – за одобряване на бюлетините за предстоящите избори. Очаква се до края на деня проблемът с достъпа до интернет страницата на РИК да бъде отстранен, както се е случило и със сайта на ЦИК, каза Златина Йовчева, председател на РИК – Стара Загора.

277 са кандидат-депутатите в 27 МИР – Стара Загора или 25 души се борят за едно място в следващото Народно събрание, обобщи тя.

РИК вече назначи секционни комисии във всички 11 общини – 511 общо. От тях 364 ще бъдат с машинни. Колко ще бъдат с по 2 машини зависи от критерия, който ЦИК ще заложи. В момента изчакваме машините за демонстрационното гласуване да бъдат изпратени от ЦИК с демоверсиите за гласуване. Общо 8 машини са поръчани от РИК – Стара Загора за демонстрационното гласуване. Те ще бъдат поставени на същите места като при предишния вот.

Йовчева обобщи и оставащите важни срокове: до 30 октомври се подават заявления за гласуване по настоящ адрес, за гласуване с подвижна секция от хората с увреждания и удостоверения за гласуване на друго място. Избирателите с увреждания, които изпуснат този срок, ще имат право да подадат заявления за гласуване до 8 ноември, но във  вече образувана подвижна секция.

Партиите и коалициите до 6 ноември могат да правят замяна на кандидати в листите си. Новопредложеният кандидат ще бъде с нов номер, а не със заличения такъв. 6 ноември е срокът за оповестяване на секциите за хора с увредено зрение, т.е. достъпните за тези хора секции.

До 11 ноември ръководителите на лечебни заведения трябва да заявят за образуване на секции в тях.

Голяма част от членовете на секционните избирателни комисии вече са ваксинирани. Ще се спазват всички противоепидемични мерки, увери Златина Йовчева.

Радио Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram