Огнеборците призовават: Внимавайте със свещите на Великден

Във връзка с подготовката и настъпването на Великденските празници от Регионална Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Стара Загора обръща внимание на гражданите да се спазват правилата за пожарна безопасност, с цел недопускане на пожари.

От дирекцията призовават за внимателно боравене със свещите при посещението в църковните храмове и при пренасянето им по домовете. Всяка запалена свещ крие опасност, особено за хората с по-дълги или обемни коси, които лесно могат да пламнат. Ако всеки внимава със стоящите в непосредствена близост до него хора, вероятността да пламне нечия дреха или коса е минимална.

Запалените свещи, които се пренасят след църковните церемонии, могат да създадат предпоставки за възникване на пожари. Оставянето им без надзор върху горими предмети или в близост до горими материали може да предизвикат пожар. Опасност за запалване се крие и при пренасянето на запалени свещи в автомобилите. След прибирането си в домовете, не оставяйте запалените свещи да горят без надзор, дори ако сте в съседна стая. Пламъкът лесно се прехвърля от един предмет на друг, а последиците, до които може да доведе пожар, са изключително сериозни. Възможно е застрашаване на живота и здравето, както на Вас, така и на Вашите близки, също нанасяне на материални щети.

„Не допускайте децата да си играят със свещите, а боравенето с тях да става само с родителски контрол. Имайте предвид, че възрастните, трудно подвижни хора и децата са най-честите жертви на пожари, затова не ги оставяйте сами в къщи и заключени!“, предупреждават още от РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Стара Загора.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram