Обявяват класирането за гимназиите едва следобед

Първото класиране за прием в гимназиите след 7 клас ще бъде обявено днес след 14 часа, съобщават от МОН. В момента се прави последна проверка и верификация на данните с РУО.

Читатели съобщиха тази сутрин, че няма достъп до интернет платформата за класиране на ученици след 7 клас – https://priem.mon.bg.

В надпреварата участват над 57 хиляди ученици. Местата за тях в професионалните и профилираните гимназии, както и  в средните и обединените училища, са близо 63 хиляди, разпределени в над 2 400 паралелки. 

Класираните на І етап ученици се записват в училището, в което са класирани до 16.07.2021 г. Учениците, които желаят да участват във ІІ етап на класиране подават заявление в училището, в което са класирани на І етап, в същия срок, до 16.07.2021 г. Участниците във ІІ етап на класиране запазват мястото си от І етап на класиране само ако не бъдат класирани на по-предно свое желание. Ученик, който не се запише или не подаде заявление за второ класиране, губи мястото си от първото класиране. Учениците, които не са класирани на І етап участват във ІІ етап на класиране автоматично.

До 20 юли 2021 г. се обявяват списъците с приетите на втори етап. След този етап учениците трябва да се запишат. Местата не се пазят повече. Записването на приетите ученици на втори етап на класиране е до 22.07.2021 г.

На 26 и 27 юли 2021 г. ще се подават документи за участие в трети етап на класирането за останалите свободни места. В това класиране може да кандидатстват неприетите ученици, като променят желанията си, нови ученици, които до момента не са участвали в класирането, и ученици, които се отказват от класирането си до този момент.

Списъците на приетите ученици от третия етап на класиране ще бъдат оповестени на 29 юли 2021 г. Записването на приетите на трети етап на класиране е до 30 юли 2021 г. Незаетите места в училищата с държавен план-прием продължават да се попълват до 10 септември 2021 г. с кандидатстване в самото училище.реклама

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram