Община Казанлък ще отбележи 175 години от рождението на Васил Левски

На 18 юли в Казанлък ще бъде отбелязана 175-та годишнина от рождението на Апостола на българската свобода Васил Левски. Честването ще се проведе пред паметната плоча на Васил Левски, поставена върху сградата, където се е намирал ханът на баба Гана. Тук Дякон Левски е отсядал при идването си в Казанлък. През 1871 г. в стаята на нейния син Петьо Ганин е основан Казанлъшкия революционен комитет. Негови членове, освен Петьо Ганин, са Филип Велиев, Костадин Ваклидов, свещеник Стефан Бозов, Ботьо Папазов.

В 10.00 часа на 18 юли 2012 г. пред паметната плоча казанлъшки свещеници, начело с отец Георги от храм „Св. Троица“, ще отслужат заупокойна молитва за упокой на душата на националния ни герой, след което ще бъде отслужено многолетствие за благоденствието на българския народ – за това, на което е посветил своя живот Апостолът на Свободата.

Стихотворението „Апостолът пътува още“ ще бъде изпълнено от талантлив възпитаник на НЧ „Пробуда 1920″ – с. Копринка.

Следва поднасяне на цветя от кмета на община Казанлък Галина Стоянова, председателя на ОбС-Казанлък Николай Златанов, заместник-кметовете и секретаря на община Казанлък, представители на държавни и общински институции, патриотични, неправителствени и младежки организации, граждани.

Цветя ще бъдат поставени и пред паметника на Васил Левски в парка, намиращ се в кв. „Васил Левски“.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram