Община Казанлък харчи лагера в Равда за 100 евро на квадрат

Кметът Галина Стоянова отново предлага бившия ученически лагер в Равда за продан. Утре търгът за терена трябва да бъде гласуван в местния парламент. Това ще бъде деветият по ред търг от 2016г. насам за петте и половина декара на първа линия до морето, както го наричат местните управляващи „една голяма, гола поляна край морето“.

Преди месец Стоянова пак опита да извади на тезгяха морската ни база, но общественият дебат във Фейсбук за силно занижената цена на имота явно осуетиха намеренията на кметицата и тя внезапно оттегли предложението си. Коментиращите в социалната мрежа съзряха тенденциозност в падането на цената със 700 000 лева за две години и се усъмниха в твърденията на общината, че нямало кандидати, затова се и проваляли търговете.

Сред коментарите се срещаха и такива, че номерът с липсата на кандидати е умишлен, за да се сваля цената, а  имотът да е приготвен за продан на „наш човек“.

 

Самата Стоянова не посочи причини, когато в края на февруари се отказа да продава лагера в Равда и върна предложението си във фризера. Общинските съветници трябваше да гласуват обявяването на поредния търг за площта край брега, но Стоянова тихомълком отмени точката.

Както вече писа Пресс ТВ за две години – от 2016, когато бе обявен първият търг, до днес, теренът поевтиня със 700 000 лева. Осем са точно през този период публичните търгове за парцела. Общото между тях е, че не се яви нито един кандидат, макар че бе регистриран интерес към продажбата, според общински служители, пожелали анонимност.

Така от 1 800 000 лева през 2016г. цената на бившия лагер в Равда падна до 1 088 754 лева към 28 януари 2019г.

Ето и „движението“ на цената надолу през двете години време:

През април 2016 г. имотът от 5 660 кв.м на първа линия в морския град бе предложен на търг за 1 800 000 лева, но купувачи нямаше.

 

Същата година през юли 2016 г.отново никой не се появи на втория търг, макар цената за четири месеца да падна и бе 1 511 709 лева.

 

При следващия опит през март 2017г. на търга пак не се явиха купувачи при начална тръжна цена 1 276 636 лева.

 

Търг нямаше пак заради неявяване на потенциални клиенти и при следващия опит за търг през октомври 2017г. вече на цена 1 264 895 лева.

 

И последните търгове не се проведоха през май, юни, както и двата опита през септември 2018г. все по същата причина –липса на кандидати –  с вече обявена цена от 1 089 536 лева.

 

Във Фейсбук във връзка с дебатите за евтиния, но апетитен имот, се появи колаж с ироничен надпис „Кантора за недвижими имоти “Община Казанлък“ и обявление с продажбата в Равда. За колажа е използван билборд в Казанлък, офериращ еко-селище в Долината на розите, което ще се строи, а квадратния метър ще се харчи за 750 евро, докато общината ще харчи имотът ни в Равда едва за 100 евро на квадрат.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram