Община Казанлък разширява социалните услуги за деца с увреждания и деца в риск

С едва 1 800,00 лв. съфинансиране от страна на Община Казанлък, като Бенефициент, Общината подписа нов Договор за предоставяне на БФП № BG16RFOP001-5.001-0037-С01 с обща стойност на проекта в размер на 531 800,00 лв., от които 530 000,00 лв. – безвъзмездна финансова помощ.

В рамките на 18 месеца ще бъдат реконструирани и оборудвани 2 сгради в град Казанлък: Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства (ДЦПДТМУТС), който ще бъде изграден в неизползваемия двуетажен корпус от сградата на Детска ясла № 6 „Надежда“ и ремонт на съществуващия Център за обществена подкрепа, с оглед разширяването на дейността му.

Новосъздаденият ДЦПДТМУТС ще обслужва 30 деца за дневна грижа и 60 деца за консултативни услуги, а след ремонта Центърът за обществена подкрепа, при настоящ капацитет 60 деца в риск ще обслужва 80.

Община Казанлък успешно кандидатства и на 1-ви декември, 2017г. сключи с Управляващия орган Административен договор за безвъзмездна финансова помощ по проект № BG16RFOP001-5.001-0037 „Развитие на услуги за деинституционализация на грижите за деца в община Казанлък“ по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP001-5.001 „Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца“, в рамките на Приоритетна ос 5 „Регионална социална инфраструктура“ на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020г., финансирана от Европейския съюз.

Проектът е насочен към успешното продължаване на процеса на деинституционализация чрез замяна на институционалния модел на грижа с грижа в семейството или близка до семейната среда в общността, както и гарантиране на правото на всяко дете до достъп до качествена грижа и услуги според индивидуалните му потребности.

Мисията на Община Казанлък е да отговаря на обществения интерес ефективно и ефикасно, при максимален резултат и качество. Отношението на Община Казанлък към развитието на социалните услуги е съобразено с Картата на услугите и с Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България“.

Пресцентър на Община Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram