Общината продава болницата в Раднево

Общината в Раднево ще бъде продадена заради дългове в размер на 1,8 млн. лева. Това обяви кметът на Раднево д-р Теньо Тенев пред Bulgaria ON AIR. По думи те му на последната сесия на Общинския съвет 11 от 17 съветниците са гласували да се стартира процедура за приватизация. Срокът е около 4-5 месеца, ако всичко е нормално. Има много неясноти, допълни Тенев. Факт е, че всички ние искаме да имаме болница, да имаме здравеопазване, но не само една сграда, а модерна и работеща болница, заяви кметът.

Предишната управителка – д-р Узунова, управлява изключително некомпетентно болницата и към началото на 2020 г. задълженията на болницата са 1,8 млн. лева. Няма как да търсим вината в ръководството на общината, тъй като предоставяме на болницата субсидия в размер на около 700 хил. лева на година, обясни още той. За 5 години сме превели над 3 млн. лева. Общинските болници са оставени на произвола на съдбата от поне 10 години. Всички медицински сестри са в пенсионна възраст, всички лекари са точно по изискуемия стандарт и само една сестра или лекар да напусне – отделението спира да работи, подчерта Тенев.

В предстоящия приватизационен договор ще бъде записано всички отделения да бъдат запазени и да бъдат открити нови такива, стана ясно от думите му. „Направих всичко възможно да сформираме Ковид отделение, около 10 дни водихме тежки преговори със специалистите. Всички сестри бяха категорични, че ще напуснат, ако се открие такова отделение, посочи д-р Тенев.

Припомняме, че на 19 февруари 2020 година Старозагорската окръжна прокуратура образува предварителна проверка за злоупотреби в болницата в Раднево.

На 24 февруари стана ясно, че директорката на болницата в Раднево присвоила над 200 хил. лв.

Срещу нея бе повдигнато обвинение. С обвинения за източване на болницата са четирима души – освен директорът са задържани още секретарката и служебният шофьор, а главната счетоводителка е под домашен арест.

Три дни по-късно бе съобщено, че няма желаещи да оглавят общинската болница в Раднево.

На 29 януари 2021 година бе обявено, че болницата е обявена за продан.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram