Общината дарява имот за продан, за да попълни парична дупка на болницата

Община Казанлък, която е едноличен собственик на капитала на болницата в града, е решила да дари имот на лечебното заведение, което пък от своя страна да го продаде, за да покрие текуща финансовата загуба от 170 000 лева за миналата година.

Предложението на кмета Галина Стоянова трябва да бъде гласувано утре от общинските съветници. Общинският съвет е принципал на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ и следва да реши за сделката с ¾ мнозинство.

Незастроеният парцел с площ 7 795 кв.м  е данъчно оценен на 59 456 лв.

Болницата е дружество със стопроцентово общинско участие, капиталът му се оценява на 6 762 9979 лева. В тази сума влизат и две непарични вноски от страна на общината – 585 669 лв.-стойността на реконструкция, обновяване и оборудване по програма „Регионално развитие 2007-2013“ и 2 571 491 лева по проект за енергийна ефективност.

103 508 души обслужва МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“, като предоставя здравно обслужване на жителите на пет общини. При наличност от 268 болнични легла през болницата през последните две години са преминали около 20 000 души.

С 283 000 лева загуба е приключила  болницата 2017г., очакваната за м.г. е близо 170 000 лева.

Приходите на казанлъшката болница през миналата година са 6.8 млн. лв., а задълженията към доставчици – 1.4 млн. лв. Огромна част от бюджета отива за заплати на персонала.

От три години всички отделения работят на загуба.

Статистиката се съдържа в предложението на кмета Стоянова към местния парламент да бъде дарен терен, от чиято продажба да се покрие последната загуба.

От БСП се възпротивиха с аргумента, че това е само временна мярка, която не решава критичното положение на болницата и поискаха спешно свикване на общото събрание на дружеството, което е общинският съвет – собственик на общинската фирма.

„Ако не го направим, съществува реален риск да останем без болница. Не можем да подложим на това нашите съграждани!”, заявиха БСП-съветниците. Според тях предложението да се дари терен от Община Казанлък, с цел продажба, с прогнозна стойност 200 хил. лв. е частично решение. Сумата не може да осигури дори нарастването на минималната работна заплата на персонала от 510лв. на 560 лв.

„Варианти за решения има, но има ли воля да се обсъдят и решат?! Бездействието е пагубно. В името на Казанлък, на нашите съграждани – нека да решим днес проблема, утре – ще бъде късно”, призоваха от БСП.

Миналата седмица стана ясно, че кабинетът отпуска 30 млн. лв. за общинските болници и за лечебни заведения, оказващи психиатрична и спешна помощ, след като проблемите с финансирането на тези заведения стигнаха до премиера.

От тези 30 млн.лева – 18 млн. лв. са предназначени за общинските лечебни заведения, вкл. за 71 лечебни заведения в труднодостъпни или отдалечени райони на страната, разпределени на база брой обслужвано население и брой преминали болни през предходната година.

След същата тази среща на Бойко Борисов с представители на Сдружението на общинските болници на 7 февруари, се заговори неофициално, че на казанлъшката болница премиерът е обещал финансова инжекция от 800 000 лева.

След дотацията от 30 млн. лв. от МС към Министерството на здравеопазването на 20 февруари, това обещание започна да изглежда като химера.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram