Обмислят възможността за местен референдум в Калофер

Жителите на Калофер обмислят дали да не проведат местен референдум, за да си върнат имоти, които се намират в територията на Национален парк „Централен Балкан“, съобщават от БНТ. Според местните, около 2300 дка са били неправомерно одържавени в полза на парка, а през последните години животновъдите нямат достатъчно места, на които да водят животните си на паша.

Животновъдството е основен поминък за Калофер. Местните хора искат да си върнат земите, за да ги използват за пасища. В момента повечето от земите са обрасли с храсти и тръни и липсват съоръжения за водопой на животните.

Искаме да си запазим традиционния поминък за града, искаме да приложим европейската практика за ползването на пасища като пасища, казва Тодор Диклиев – председател на сдружение „Калоферски стопани“. По справка на поземлената комисия в тези 2300 дка влизат частна, общинска и църковна собственост. „Нотариални актове, със скици за тези земи. Заповедта за учредяване на парка от 11 807,8 хектара не може 3 години никой в държавата да определи кои имоти попадат в тази площ по заповед“, споделя за медията Диклиев..

Румен Стоянов, кмет на Калофер, подкрепя исканията. „Без животновъдство не виждам Калофер как ще се развива, как въобще ще съществува. 1/3 от вътрешния продукт на Калофер е със свежите пари на животновъдите. Много добре трябва да се замисли и държавата и всички ние да направим така, че да бъдем удовлетворени всички“, разказва градоначалникът.

Община Карлово изпрати писмо до ресорните министерства с искане за създаване работна група с участието на експерти, която да започне действия по промяна на законодателството.

Преди дни на среща с животновъдите от дирекцията на НП „Централен Балкан“ казаха, че се водят четири дела, които не са приключили. Директорът посочи, че според плана на управление на парка грешно обявени са близо 902 дка.

Жителите изразиха готовност, че ако не заработи в срок работната група и няма решение на проблема, ще пристъпят към гражданско неподчинение.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram