Областният управител посети курортното селище Старозагорски бани и дървопреработвателно предприятие

Областният управител Живка Аладжова посети курортното селище Старозагорски бани с цел уточняване параметрите на терени – държавна собственост в кадастралната карта. Аладжова се срещна с хотелиери, за да изясни собствеността, посочена в предложения, внесени в Областната администрация. Посещението на Областния управител е и във връзка с проект на Подробен устройствен план – план за регулация и застрояване, касаещ и парк „Дъбова гора“. Сред темите на обсъждане бяха плътността на застрояване, допустимите зелени площи, прилагането на закона за устройство на територията в курортните селища и др. Старозагорските бани са със статут на курортно селище от 1967 година.
Принципност и законосъобразност са двата стълба, на които Областна администрация ще изготви становището си за проекта на ПУП, изготвен от Община Стара Загора, подчерта Живка Аладжова в срещите. За Областния управител е важно становищата, които касаят предприемачите и институциите, да са в унисон с програмата на правителството, така че да създават благоприятни условия за развитието на бизнеса и туризма. Същевременно застроителните решения трябва да се взимат отговорно и балансирано с оглед опазване на парковата територия, сподели Аладжова. Областният управител и собствениците на комплекси изразиха позицията си в края на срещата, че са за превръщането на курортното селище Старозагорски бани в едно от атрактивните и посещавани места за отдих и възстановяване в региона.
Аладжова видя как се изпълняват предписанията на РИОСВ в дървопреработвателното предприятие в Горно Сахране
Областният управител Живка Аладжова посети дружеството „Кастамону – България“ в село Горно Сахране, община Павел баня, за да види как се изпълняват предписанията, направени от РИОСВ – Стара Загора. Експертите са предписали преустановяване на досегашния технологичен процес по изгарянето на дървесен прах в двете сушилни инсталации в дървопреработвателното предприятие при проверката си в края на м.г. Според тях дружеството трябва да изгради пречиствателно съоръжение, което да улавя праха в отпадъчните газове. Срокът, който РИОСВ посочва, е съгласно инвестиционния проект „Зелена индустрия“.

Дойдох на място, за да се убедя лично, че се работи по реализиране на пречиствателното съоръжение, каза Аладжова при срещата си с прокуриста Чаатай Пийадеджи. Аладжова разгледа производствения процес, както и строителните дейности по изграждането на съоръжението. За мен е важно хората в района да дишат чист въздух, а всеки инвеститор да спазва еконормите, отговорността за опазването на околната среда е обща, подчерта Областният управител.

Пийадеджи и директорът по производството Петко Тотев представиха проектът с европейско финансиране „Повишаване на конкурентноспособността чрез инвестиция в технологично оборудване за намаляване на енергоемкостта на производството“, който включва въвеждането на технологията за намаляване на праховите емисии. Стойността на проекта е 4 млн евро и включва монтирането на филтър, който в България все още не е виждан. Предприятието ще започне изпълнение на нови производствени мощности на стойност – 100 млн. евро, презентира прокуриста европейските постижения на дружеството. С новото производство капацитетът на фабриката ще се увеличи три пъти. Мениджърският екип планира 10% от продукцията да се продава на българския пазар, а останалите 90% в чужбина.

Областният управител обеща подкрепа по проектите със социална насоченост, които се осъществяват от „Кастамону-България“ в съответствие с българското законодателство. Аладжова заключи в края на посещението си, че дружеството може да разчита на съдействие от страна на Областния управител в комуникацията по реализирането на инвестиционния проект между институциите, с оглед недопускане на запрашването в региона и стриктно опазване на околната среда.

http://www.sz.government.bg/pressmsg.php?id=2667

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram