Нови социални услуги ще са в сила от януари

Общинският съвет в Казанлък заседава извънредно днес, за да бъдат одобрени две нови социални услуги по Закона за социални услуги, които ще се разкрият през 2021 г. Ще бъде гласувано и отпадането на дължимите суми за наеми и такси за ползване на общински обекти по време на извънредното положение – от 27.11.2020 г. до 31.01.2021 г.


Съветниците ще гласуват по предложение за откриване на нова социална услуга – Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания като делегирана държавна дейност в с. Бузовград, община Казанлък. Социалната услуга е с капацитет 15 деца.
Центърът за настаняване на деца и младежи с увреждания е ситуиран в с. Бузовград с адрес ул.“Г. С. Раковски“ № 29, във втора сграда, която е в североизточната част на двора на Дома „Мария Луиза“. Сградният фонд е ремонтиран и реновиран, а наличната материална база е съобразена с нуждите на настанените деца и младежи с увреждания. В предложението се казва, че „жилищните сектори са просторни, добре отоплени и вентилирани. Обособени са спални помещения, занимални, зала за хранене, кътове за игра и отдих. Налични са прекрасни условия за рехабилитация, кабинетите на рехабилитаторите са оборудвани с всички необходими пособия, апаратура и модули“.
Датата, от която започва финансирането от държавния бюджет на предоставяне на социалната услуга Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания е 01.01.2021 г.
Финансирането на ЦНСТ за деца и младежи с увреждания ще бъде осигурено от средства на закрития ДМСГД „Мария Луиза“, с. Бузовград, чрез компенсирана промяна.

Втората социална услуга е „Асистентска подкрепа” – държавно делегирана дейност, като датата за начало на финансирането от Държавния бюджет за предоставяне на услугата е 01.01.2021 година. За община Казанлък са предвидени за включване в услугата 167 потребителя, като средният брой субсидирани потребители, които ще се обслужват от един личен асистент е трима. Необходимия брой лични асистенти, които следва да обслужват горепосочения брой потребители е 56 човека.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram