Не подавайте фалшиви сигнали на 112

Полиция  и останалите институции призовават гражданите да не подават лъжливи сигнали за бедствени ситуации на телефон 112. За съжаление практиката показва, че такива сигнали не са изключение при тежка метеорологична обстановка. Заради тях техника и човешки усилия се съсредоточават на грешни места, а други невралгични райони остават оголени. ОТ МВР напомнят, че подателите на фалшиви сигнали подлежат на административни наказания и глоби.

Днес по инициатива на областния управител  Георги Ранов  се проведе заседание на кризисния щаб във връзка с очакваното рязко застудяване и обилни снеговалежи в следващите дни.

От ранния следобед утре, 5 януари, преди проходите Шипка и Хаинбоаз ще бъдат поставени полицейски патрули, които ще спират преминаването на тежкотоварните автомобили, ако обстановката се влоши. Проходът Шипка ще бъде затворен за всякакви автомобили при тежки метеорологични условия и нулева видимост, за да се предотврати закъсването на коли в него. За почистването на прохода са осигурени 2 роторни снегорина. В момента за двата прохода се извозват още пясък и сол. Оширява се шосето през Шипка, защото там има натрупан 80 см сняг. Ако ситуацията не се усложни много, проходът Хаинбоаз няма да бъде затварян.

Магистралите „Тракия” и „Марица”, в участъците, които са в Старозагорска област,  ще бъдат почиствани от общо 14 машини – 10 за „Тракия” и 4 за „Марица”. Задължително почистващите фирми ще извършат превантивна обработка на пътищата преди започване на обилните снеговалежи, за да се създаде необходимата за по-безопасно шофиране „подложка”.

Почистващите фирми гарантираха, че са обезпечени с достатъчно техника, за да реагират на тежките зимни условия. Има осигурени и два влекача, които евентуално да изтеглят закъсали по пътищата коли и камиони, както и 2 щайера, в които са поставени одеяла.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram