Не е шега – тестват сиренните системи

На 1 април, сряда, в 11 ч. на територията на цялата страна ще се проведе редовната техническа проверка и пълна профилактика на сиренните системи. В Старозагорска област тя ще се извърши в общините Стара Загора и Гълъбово, съобщават от областната управа. При проверката на техническата изправност на сиренните системи ще бъде излъчен националният сигнал за тревога и националният сигнал за край на тревогата, придружен с речева информация. Всеки един от сигналите ще бъде в рамките на 2 минути. 

Предвид настоящата епидемиологична обстановка, гражданите на двете общини се предупреждават за предстоящия тест, за да не се свърже звукът на сирените с извънредното положение и да стане ясно, че проверката се извършва по предварително установения годишен график.

Заедно със сирените, ще бъдат задействани и локалните автоматизирани оповестителни системи за опасност в големи обекти, като базата на „Лукойл“, „Градус“ и др.  

Съвременните сиренни системи на Национална система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО) бяха монтирани в Стара Загора и Гълъбово по европейски проект и работят от миналата година. Съгласно изискванията, два пъти в годината на тях се прави тестова техническа проверка чрез реално задействане.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram