Неизвестни рисунки на Никола Кожухаров показват в изложба

Юбилейна изложба на казанлъшкия художник Никола Кожухаров, посветена на 130 години от рождението му, е подредена в Градската художествена галерия в Стара Загора.

Експозицията е събрала 60 произведения, сред които живописни платна, графики ,както неизвестни и малко известни рисунки и илюстрации на художника. Творбите са от фондовете на галериите в Казанлък и Стара Загора.

„За няколко поколения българи той, заедно с Димитър Гюдженов, създава историята за страната ни. Никола Кожухаров остави за поколенията галерия от образи и композиции, чрез които българите ще формират по-видима представа за своето далечно и по-близко минало“, изтъкна пред БТА проф. Марин Добрев, директор на галерията.

Той подчерта, че най-популярна част от неговото творчество е именно Средновековието, Късното средновековие и Възраждането, образите на Ивайло, Левски, Самарското знаме. 

В продължение на десетилетия учебниците по история са свързани с произведенията на Никола Кожухаров.

„Онова, което е по-малко известно на публиката е, че художникът работи във всички сфери на изобразителното изкуство, пристрастен е към пейзажа и натюрморта“, каза още пред БТА проф. Марин Добрев. Участва в оформянето на книги, юбилейни марки.  

Под влиянието на Пенчо Славейков – приятел и кум на художника, много от картините на Кожухаров през 20-те години са със сюжети от митовете, фолклора и мистичността на обредите. 

Автор е на мемориални скулптурни произведения в Пловдив и Видин, както и на надгробното релефно изображение на Митрополит Методий Кусев в Стара Загора. 

„Към това трябва да се прибави и нещо, почти анонимно, Никола Кожухаров е автор на стенописите на 27 църкви в България, големи катедрали във Варна, Бургас, Стара Загора“, припомни пред БТА проф. Марин Добрев.

Никола Кожухаров е роден на 11 януари 1892 г. в Казанлък. Завършва гимназия в Стара Загора и е приет в Художественото индустриално училище в София. Учи живопис при професорите Иван Мърквичка и Цено Тодоров, а през 1911 г. открива изложба в старозагорската девическа гимназия, заедно с Димитър Гюдженов и Васил Маринов. През 1914 г. печели конкурса за завеса на театрално дружество „Театър“ в Стара Загора и с Димитър Гюдженов заминават за Франция. Специализират в Парижката академия за изящни изкуства при проф. Фернан Кормон.

Бил е преподавател в Националната художествена академия, той е основател и на катедра „Изобразително изкуство“ във Великотърновския университет.

Експозицията ще бъде отворена за посетители до края на месеца.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram