Незрящи с кучета-водачи поемат от Шипка до връх Ботев

За пръв път ентусиазирани българи ще борят маршрута от връх Шипка до Връх Ботев. В края на месец юли в рамките на 5 дни родолюбците ще изпитат истинска наслада, от това да преминат през едни от най красивите местности в Централен Балкан. Сред интересния маршрут се откроява и преминаването през най-високия водопад „Райското пръскало“ и достигането до най-високия връх в Стара Планина- „Ботев“.
Организаторите ни разказаха че в голямото приключение, което започва на 24 Юли от паметника на свободата ще бъдат и хора от най-различни възрастови и социални групи. Най-малкия участник е на 7 години, а най- възрастния е на 77. Сред членовете на експедицията се откроява и присъствието на двама незрящи, които ще бъдат придружавани от своите кучета водачи. Това няма да е и последния такъв маратон, през август също ще има второ издание на „По Билото на Балкана“
Програмата на похода влючва:
ДЕН I – 24 юли
Събираме се на прохода Шипка по обяд. Тук сме в центъра на България и е удобно за всички – и от София, и от Варна, Пловдив или Русе… Може да се хапне в ресторантчетата. Изкачваме се до паметника Шипка. И правим първия си пешеходен преход за около 2.30 часа до хижа Узана. Може да се изкачим и на връх Исполин. Нощуваме в хижата.
ДЕН II – 25 юли
От хижа Узана за около 5 часа пешеходен преход до хижа Мазалат.
ДЕН III – 26 юли
От Мазалат през резерват Пеещи скали за около 5 часа сме на хижа Тъжа.
ДЕН IV – 27 юли
От хижа Тъжа за около 4 часа се изкачваме до връх Ботев, 2376 м н.в. – най-високия в Стара планина. Ще изпием по един планински чай в кулата и слизаме до заслон Ботев. Тук нощуваме.
ДЕН V – 28 юли
Отново през връх Ботев слизаме по Тарзановата пътека покрай Райското пръскало към хижа Рай. Тук е последната нощувка.
ДЕН VI – 29 юли
Наслаждаваме се на райските гледки и след обяд слизаме към Калофер. Отпътуваме към къщи.
Инициаторите на планинския поход разкриха и смисъла на своето предизвикателсвто, а именно че „в планината се излиза не само за да се върнем сред природата, а най-вече да се почувстваме свободни. Затова започваме нашето пътешествие с едно място, емблематично зо нашата Свобода – Шипка. Преминаваме по билото на хайдушкия Балкан, запазил духа на българина и жаждата му за свобода. Не случайно повтарям думата „свобода““.
„Свободата Санчо, е едно от най ценните блага,
с които Бог дарява хората.
С нея не могат да се сравнят нито съкровищата,
които крие земята, нито тези, които таи морето.
За свободата, както и за честта,
може и трябва да се жертва животът и обратно,
лишаването от свобода е най-голямото зло,
което може да сполети човека.“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram