Неделя на Самарянката – митрополит Киприан отслужи литургия в Катедралния храм „Св. Николай“

На петата неделя след Пасха Христова, когато Православната църква ни припомня разговора на Господ Иисус Христос със самарянката, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан възглави св. Божествена Златоустова литургия в Катедралния храм „Св. Николай“ в Стара Загора.

Отец Цветан Иванов разказа на миряните за беседата на Христа със самарянката и мъченията, през които тя е преминала.

Веднъж Иисус седял при Якововия кладенец. Там била и самарянката, наречена по-късно Фотина. Той започнал беседа с нея за живата вода, която очиства греховете, утолява жаждата на безсмъртната душа с Бога. Така Иисус просто и мъдро довел самарянката до съзнанието за нейните собствени грехове и нуждата да се покае и обнови живота си. Обхваната от спасителната вяра в Избавителя, тя се покаяла за миналите си тежки грехове. Започнала да води добродетелен живот и се проникнала от такава пламенна любов към Господа, че както разказва Свещеното предание, не се побояла открито да изповядва Неговото име пред юдеите и езичниците и да изстрада много заради Него. Самарянката получила мъченически венец при гонението на християните от римския император Нерон.

Светата Църква е увековечила нейната памет, прославяйки я под гръцкото име Фотина, т.е. просветителка. Светото предание съобщава поучителни подробности за нейния живот като самоотвержена благовестница за Христа. Проповедта й се разнасяла в такива важни центрове на древната култура като Коринт и Рим. Когато Нерон я призовал на съд, тя така твърдо изповядвала вярата си в Храста, че довела императора до неописуема ярост. Той заповядал да подложат нея и цялото й семейство (четири сестри и двама сина) на най-жестоки мъчения и люта смърт. Самата Фотина след ужасни изтезания била хвърлена в кладенец, през който тя действително преминала във вечния живот.

В края на службата владиката прочете молитвата за изцерение от коронавируса.„Ние сме призвани от Христос, да бъдем Неговото присъствие на Земята, Неговите свидетели и точно по нас ще съдят за Него.Нека с радост споделяме това братство, това щастие, тази вяра и надежда, дадени ни от Христос сега и во век и веков!“, завърши словото си архиереят.

На 21 май, когато Православната църква почита Св. велики царе равноапостолни Константин и Елена, митрополит Киприан ще възглави св. Божествена Златоустова литургия в храма на Девическия манастир „Св. Атанасий“, край с. Златна Ливада, Чирпанска духовна околия. Посрещането на архиерея е в 9:15 часа, а началото на св. литургия в 9:30 часа.

Източник на информацията за значимостта на днешния ден в Православната църква: http://www.pravoslavieto.com/calendar/nedelnik/samarjankata.htm

Източник на снимката на самарянката: http://www.macedonian-heritage.gr/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram