На 25-и октомври преминаваме от лятно към зимно часово време

Не забравяйте, че през нощта на последната неделя на настоящия месец, която се пада на 25-и, трябва да върнем часовниците си с един час назад, за да посрещнем зимното часово време.  Това трябва да стане в 02:00 часа за Великобритания и в 04:00 часа за България.

Но случвало ли ви се е  да си зададете въпроса защо се налага всяка година през пролетта да местим стрелките на часовника с един час напред по лятното часово време и след това, през есента, отново да ги върнем с час назад и да преминем към зимното часово време? Отговорът е много прост – за да се възползваме максимално от дневната светлина през лятото. По този начин хората се възползват максимално от слънцето, а това, от своя страна, води до пестене на електроенергия.

Във Великобритания времето се е сменило за пръв път през 1916 година и това се е запазило и до днес.

По света 82 страни се възползват от смяната на времето, но това, което доста хора не знаят е, че цели 159 не го правят. При някои поради геогрофското им положение тази промяна не носи полза. Като цяло, страните около екватора и тропиците не местят стрелките на часовника, защото при тях светлата част на деня не се променя особено, въпреки че Чили и Бразилия, например, са го въвели. Като по-големи страни без лятно часово време ще споменем Япония, Индия и Китай.

Сред 159-е държави е и Исландия, която доскоро беше единствената европейска страна, която не местеше стрелките на часовника. Това беше така до миналата година, когато руският президент Владимир Путин заяви, че Русия отново преминава към зимно часово време и ще остане на него целогодишно. Преди това зимното часово време в Русия бе отменено през есента на 2011 година по инициатива на тогавашния президент Дмитрий Медведев.  Страната премина към постоянно лятно часово време с аргумента, че смяната на времето нарушава биологичния ритъм на хората. Тогава повечето от руснаците възнегодуваха, тъй като се налагаше да стават един час по-рано в тъмните и студени зимни утрини и затова страната отново се придържа към астрономическото, т.е. зимното време.

В Исландия времето не се сменя заради това, че е разположена на висока географска ширина и там предимствата от лятното часово време реално не съществуват. Същата причина важи и за Аляска.

В някои щати на САЩ, като Аризона (с изключение на полу-автономната територия “Нация навахо”) и Хаваите, както и в Пуерто Рико и на Вирджинските острови също не признават смяната на времето. От Азия, в Северна и Южна Корея, Тайван и Хонг Конг също няма преминаване към лятно часово време и хората там  целогодишно ползват само зимното часово време. В Австралия има автономност на отделните щати да решават сами дали да ползват или не това часово време. Западна Австралия, Куинсланд и Северните територии не го ползват.

Но ако се върнем към нашите географски  ширини, не забравяйте, както във Великобритания, така и в България часовото време се сменя, затова промяната става винаги през нощта на последната неделя на месец октомври. Връщаме се към лятното часово време през последната неделя на месец март, тогава часовникът трябва да отиде с 1 час напред.

За по-лесно запомняне на сезона, когато преместваме часовника, на английски има следния мнемонически израз – “spring forward, fall back”,  който е игра на думи с два превода – „отскача напред, пада назад“, но също и „напролет напред, наесен назад“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram