На 21. 12. 2012-та радио „Вис виталис” стана на 20 години!

Ds olil

Жизнената сила си има радио – вече 20 години… Жизнената сила го роди и отгледа и днес се радва на зрялата му младост… На волята му да живее и се труди, на усилието му да се бори и успява, на самочувствието и гордостта му от един голям път, който тя, заедно с него, измина за две десетилетия.

Жизнената сила му вливаше от себе си енергия, любов и ум; зареждаше го с вяра, спокойствие и мъдрост; даваше му увереност и надежда.

Жизнената сила чрез него стигаше до хората и правеше обичта им взаимна, трудностите общи и затова – преодолими, успехите и радостта – споделени!

Жизнена сила! Това е, което ние, днешният екип на радио „Вис виталис“, пожелаваме с благодарност на нашите слушатели, на нашите рекламодатели и приятели!

Жизнена сила! Това е, което ние пожелаваме и на себе си, защото само и единствено тя – жизнената сила, ще ни преведе нататък във времето. В името на нашата вярна многобройна аудитория! И заедно с нея!

На всички – честит 20-ти рожден ден на „Вис виталис“!

С по-младите ни слушатели споделяме, а на всички останали припомняме накратко дългия път на „Вис виталис“.

Слоган: Животът, както звучи.

Радиото на Казанлък. Казанлък е вторият град в България /след София /, в който се слуша радио изобщо. Местна радиопрограма тук се излъчва от 1948 г.

По кабел. На 21.12.1992 г. със собствена програма стартира жично радио „Вис виталис“ /от лат. „жизнена сила“/- първото в региона и третото в страната частно радио. За изключително кратко време то се наложи като първата независима, нецензурирана и открита за всеки медия в Казанлък и Долината на розите. Доверието бързо нарасна, рязко се увеличи кръгът от слушатели.

В ефир. На 21. 12. 1997 г. успоредно с излъчването по кабел стартира и излъчване в ефир, а впоследствие започна излъчването на 24-часова програма само в ефир, чрез наземно радиоразпръскване – 89,3 МНz . Слоганът на програмата: „Да настигнеш и изпревариш времето!“ е запазен до днес, заедно с „Животът, както звучи.“. Така, постепенно запълвайки белите полета в информационното покриване на Казанлък и околните населени места, радиото зае и остана трайно до днес – 20 години, на лидерски позиции в региона. „Вис виталис“ е радио, изцяло изградено на база действащото законодателство в Република България.

Местоположение. Радио „Вис виталис“ се помещава в най-представителната сграда в центъра на Казанлък – Домът на културата „Арсенал“. Разположено е в самостоятелно крило на І-я етаж.

Структура. Управителят е и собственик на радиостанцията. Изпълнителният директор, програмният директор и техническият директор ръководят съответно звената: маркетинг и реклама, журналисти и технически лица. Екипът не е голям, но се състои от отговорни хора, а дейността му е синхронизирана от много добра организация – така, че с минимални усилия и средства да се постига максимален резултат. Радиоекипът работи съгласно Етичния кодекс на журналистите в България.

И телевизия. От екипа на радио „Вис виталис“ на 1-ви октомври 2007 г. бе създадена и телевизия. През 2012 г. Пресс ТВ стана на 5 години.

Управителят. Той е личност с изострено чувство и съпричастност към обществените проблеми, което предопределя и обществените функции на радиостанцията. Активно участва на различни ръководни и редови позиции в местното самоуправление на община Казанлък. Членува в редица неправителствени структури. За VІ-ти пореден мандат е член на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори АБРО, член е на Комисията по етика в електронните медии, съавтор е на два учебника за бизнес и медии на УНСС-София.

Договори, членство. Радио „Вис виталис“ е член на АБРО от основаването й. Участва във всички национални инициативи и кампании на АБРО и чрез АБРО, партньор е по проекти на Асоциацията. Радиото има сключени договори с БТК, „Музикаутор“, с музикални компании.

Програма „Вис виталис“ е с общ политематичен профил – регионална по териториален обхват и проблематика, блокова по форма, насочена е към цялата аудитория, диференцирана е съобразно интересите й. Излъчванията са на български език. До преустановяване на излъчванията на радио Би Би Си, в определени часове „Вис виталис“ препредаваше програма на Би Би Си – Лондон на български език. Програмата е с информационна, образователна, културна и развлекателна насоченост, като доминира информационната. От 07,00 ч. до 19,00 ч. на всеки кръгъл час се излъчват новини от региона, страната и света, които се публикуват и в сайта. В програмната схема в определени часове са заложени рубрики с регионална тематика и проблематика: „Актуално“, „Акценти“, „АртРадио“, „Спорт“.

Музиката в програма „Вис виталис“ е съобразена с профила на радиостанцията. Постига се пълно разнообразие и баланс в звученето на българска и чужда музика от различни жанрове. В програмата са включени музикални предавания – външна и собствена продукция.

Рекламата в програма „Вис виталис“ е ефективна и въздействаща, тя цели не само постигане на търговски ефект за рекламодателя, но и да е добър съветник за аудиторията. Според проучванията, слушателите имат най-голямо доверие на рекламите на тази радиостанция. Особено предпочитана е рубриката „Радиопазар“, която се излъчва 4 пъти дневно.

Специални преференции се дават на организации и лица, работещи по инициативи и кампании в полза на обществото. Безплатни са съобщенията и призивите, свързани със здравето и живота на гражданите.

Златен фонд. За своите 20 години в звуковия архив на радио „Вис виталис“ са съхранени гласовете на десетки значими за региона и страната личности, сред които: Чудомир, Петко Стайнов, Любомир Кабакчиев, Теньо Пиндарев, Георги Китов, Станчо Коев, Цветанка Христова и много, много други.

Партньорство. От създаването си до сега „Вис виталис“ работи с и е партньор по проекти на редица институции – МЗ, МЗГ, Община Казанлък, Общинския съвет, с неправителствени организации, учебни заведения, спортни, културни и други институти в Казанлък, в областния град Стара Загора и съседните общини Павел баня и Мъглиж.

В обществена полза. „Вис виталис“ е инициатор и организатор на много кампании с широк обществен отзвук. През 20-те години на неговото функциониране особено популярни сред жителите на региона станаха:

„Оцвети в добро“ – благотворителната Великденска кампания в полза на децата от домовете за сираци и възрастните хора от социалните домове;

„За първи път“ – кампания в полза на първокласниците, за правата на децата;

„Добрите неща все още се случват“ – по повод Европейската година на хората с увреждания;

„Месец на добрите новини“, предоставяни от слушателите;

„Стената на мартениците“ – благотворителна инициатива в полза на деца с тежки заболявания.

„Стената на любовта“ – с послания за обич, и др.

Самопромоциите на радио „Вис виталис“ традиционно се превръщат в общоградски , преди всичко в младежки, празници : „Едно лято с „Вис виталис“ ; „Петък вечер“ ; „Обичай ме, обичам те“; „Голямото лятно парти на „Вис виталис“, „Стрийтпарад“, различни спортни турнири, виртуални състезания и др.

От 2005 г. до сега в чест на традиционния Празник на розата радио „Вис виталис“ ежегодно издава собствено рекламно-информационно издание, предназначено за гостите-туристи и за жителите на Казанлък и Розовата долина.

„Вис виталис“ със собствена награда. По случай 10-тата си годишнина през 2002 г. радиото учреди собствена годишна награда „Вис виталис“ – статуетка и диплом – за принос към Казанлък и Розовата долина. След номинации в различни раздели, наградите и поощренията се връчват на специална церемония всяка година на рождения ден на радиото – 21-ви декември. По повод 15-тата си годишнина през 2007 г. радиото учреди специална награда – плакет и диплом – „Личност на 15-летието на „Вис виталис“. Тя бе връчена на 15 личности от региона и страната с особено голям принос за развитието на община Казанлък.

Проучвания и изследвания. Няколко мащабни представителни изследвания и няколко по-малки проучвания регистрират ръста на радиостанцията :

1995 г. – Галъп Интернешънъл: След програма „Хоризонт“ на БНР – 71 % , най-слушаната в региона радиостанция е „Вис Виталис“ – 48 % . 1998 г. – Маркет Тест – маркетингови и медийни изследвания: Основният източник на информация за проблемите на града е „Вис Виталис“. Меката аудитория / аудиторията изобщо – и по кабел, и в ефир/ подрежда „Вис виталис“ на първо място с 41 %, следвана от „Хоризонт“ – 27 % и др. 2002 г. – Алфа Рисърч: „Вис виталис“ се слуша от 71 % от респондентите, а постоянната му слушаемост е 57,5 % ; 62 % от гражданите се информират от новините му. Това го прави най-слушаната радиостанция в града и най-предпочитаната местна медия. Националният лидер „Хоризонт“ е с 22 пункта след „Вис виталис“. 2011 г. – СКАЛЛА : 74,1% от населението в региона слушат радио „Вис виталис“ и се информират от него. Направени са и няколко по-малки проучвания, според които гражданите получават информация основно от радио „Вис виталис“ и които потвърждават лидерските му позиции.

Награди и отличия. За своите 20 години радиостанцията е събрала множество награди, отличия, дипломи, свидетелства, сертификати и грамоти от национални радиоконкурси и фестивали и от регионални структури и организации. Сред тях са: ІІІ награда за рекламен аудиопродукт – Варна, 1999 г. ; Сертификат на АБРО за кампаниите „Оцвети в добро“ и „За първи път“ – за 2001 г. – за особен принос в утвърждаването на авторитета и обществената роля на частното радиоразпръскване в България „В полза на обществото 2002″; АБРО и Промедия – Грамота за особени заслуги при решаване на проблемите в града и региона“ 2001 г.; Голямата награда от националния радиоконкурс „Осмата муза“ – НДК, 2003 г. – раздел „Творчески портрети“, следвана от още две награди през 2004 г. и 2009 г. –съответно за информационния блок „С лице към деня“ и поредицата „Големите личности“. Много са дипломите, грамотите, поздравителните адреси и благодарствените писма от Община Казанлък, от организации от неправителствения сектор, от културни, образователни, спортни и туристически дружества и др.

Медийна група „Вис виталис“. Това е единствената медийна група в Казанлък и Долината на розите. Създадена е през 2012 г. по повод 20-тата годишнина на радио „Вис виталис“. В нея влизат радио „Вис виталис“, Пресс ТВ и сайтът www.presstv.bg. Медийната група функционира в единство на основата на екипността, като целите й съответно са: максимална слушаемост, гледаемост и посещаемост.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram