Наталия Киселова прогнозира съставянето на кабинет след Великден

Предполагам, че другата седмица можем да очакваме заседание на новия ни парламент. След Великден (2-и май) може да очакваме новото правителство. Това каза за „Денят ON AIR“ преподавателят по конституционно право в СУ доц. Наталия Киселова.

Свидетели сме на това, че голяма част от участвалите в изборите не оспорват резултатите„, допълни преподавателят по конституционно право.

По думите ѝ след конституиране на парламентарните групи, президентът може да премине към покани за консултации. Срокът, в който може да работи служебно правителство е 3 месеца плюс няколко дни. Най-дълго управлявалото такова правителство е 102-103 дни.

Ролята на новия министър-председател ще е да знае правилата, но и да възстанови авторитета на НС. Евентуално намаляване на броя на депутатите от 240 на 120 не би гарантирало по-качествена работа от тяхна страна“, каза тя.

Киселова коментира и дали можем да говорим за хаос на изборите на 4 април.

„Дали е имало хаос или не на изборите зависи от хората, участвали в организацията. Имаше проблеми с разнасянето на машините, някои хора се притесняваха от пандемията.“, каза тя. 

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram