НАРОДЪТ СРЕЩУ ТЕОДОСИЙ ТЕОДОСИЕВ

За Тео е писано много, но той нашумя едва сега, в края на миналата година по повод Деня на будителите, след един телевизионен репортаж за мизерните условия, в които подготвя специалисти на световно ниво.

И едва тогава, след като премиерът Бойко Борисов лично се зае с ангажимента, бяха отпуснати средства за изграждане на Школата на Тео.

И едва тогава настоящото ръководство на общината се присети, че в Казанлък има такъв учител и тръгна да ангажира фирми със строителството, нищо, че покрай „строителството” падна половината МГ в града, където, макар и мизерен, се намираше кабинетът по физика.

Но това не е толкова страшно. По-страшното е, че днес в Казанлък върви родителска подписка срещу Теодосий Теодосиев. Група във Фейсбук призовава родители, ученици и учители, които не одобряват метода на преподаване, оценяване и въобще общото поведение на учителя по физика Теодосий Теодосиев в ПМГ „Никола Обрешков“ – Казанлък, да се присъединят в протеста и да сложат своя подпис под жалбата срещу него. Учителят пишел масово тройки на своите ученици в гимназията, по-висока оценка получавали само тези, които посещавали школата му. „Показаха го два пъти по телевизията и той си повярва, че е голямата работа”, негодуват родителите.

И в двора на съседното на събореното МГ училище, което е опасано с полицейски ленти, се събрали протестиращи, организирали се в социалната мрежа.

„Теодосиев, в Казанлък трябват кадри за Арсенал, М+S Хидравлик, Капрони… и за моята скромна фирма. Не ни трябват физици и математици, ако не бяха твоите болни амбиции, МГ-то нямаше да се събори. Защо трябва в Казанлък да се прави фабрика за износ на мозъци?”, пишат недоволните.

И още злобни коментари:

„Ако от Теодосиев ставаше преподавател, отдавна нямаше да е в Казанлък.”

„Двойки за годишна оценка не говорят за авторитет и работещи методи, по-скоро точно обратното”, смята друг потребител.

Вижте, Казанлък не заслужава своите велики учители. България не ги заслужава дори. Ако този човек се бе родил в Япония, Щатите, Великобритания, Германия, нали се сещате, какъв щеше да е социалният му статус? Но въпреки всички покани да работи в български или западни университети, Тео скромно е отклонявал през целия си професионален път, екстравагантен акт, който днес неуките казанлъшки родители не могат да проумеят като израз на скромност и избор на начин на живот, а драскотят по мрежите, че ако бил чак толкова добър учител, отдавна щял да е избягал навън.

Но когато казанлъшкото МГ, където той доскоро подготвяше елита на света и пишеше двойки на мързеливците, рухна, Тео си позволи да произнесе една реплика пред камерите, която днес в България не се прощава.

„Това срутване е една голяма алегория на срутването на българското образование“, с болка сподели той пред журналистите. Десетина дни преди злощастното рухване той изкарал учениците до изкопа и го предсказал, защото действията по подкопаването на основите, които се вършели около строежа противоречали на физичните закони.

И някой не му прости тази смелост. Едва ли за първа година Теодосий Теодосиев си позволява да пише двойки на слабите ученици, но едва сега, когато набра така необходимата му не за личното его популярност, а за реализиране на каузата му, родителите тръгнаха да организират активни мероприятия срещу него. Което на мен лично ми прилича на активно мероприятие по нечия височайша поръка.

„Ако в България се роди гений, то това ще е геният на завистта!”, каза навремето писателят Елин Пелин.

„Ако в Казанлък се учреди университет, то това ще е университетът на лицемерието”, позволявам си да напиша аз. Защото не ме учудва лицемерието на властта към работата на този човек, за когото никой не помисли през последните 45 години. И сега, когато тръгнаха да му помагат, паднаха и вече съществуващите (макар и мизерни) три кабинета по физика.

Типична българска ситуация на абсурда, която на всякъде по света би предизвикала вълна от негодувание, но нас тук едва ли може да ни учуди.

Изобщо, ситуацията е като в онзи разказ на Маркес за най-красивият удавник на света. Когато прибоят изхвърлил на брега на Макондо този титан с чутовни мъжки достойнства и жените на селото взели да се изчервяват, а мъжете позеленели от завист, селото решило да върне удавника обратно на морето, защото не знаело, що да стори с този непоискан дар.

А кметицата пребледняла и оттогава ходи все в бяло…

Светлозар СтояновСветлозар Стоянов

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram