НАП е в международна изолация след изтичането на данни

Обменът на чувствителна данъчна информация между българската Национална агенция за приходите (НАП) и данъчните служби на редица държави по света все още не е подновен, съобщи в. „Сега“. Това стана ясно на заседание на временната парламентарна комисия, формирана да разследва причините за безпрецедентното изтичане на лични данни от масивите на НАП.

След пробива на информационните масиви на НАП през юли и изтичането в интернет на данните на милиони фирми и граждани, сред които и чужденци, Белгия, Германия и Сингапур първи съобщиха, че прекратяват размяната на данни.


България е част от международната мрежа за автоматичен обмен на данъчна информация, създадена да противодейства на укриването на бюджетни задължения и на прането на пари – т.нар. Глобален форум на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за прозрачност, в който според сайта на ОИСР участват 158 държави.


„Този обмен на данни е спрян с всички държави от ЕС и страните извън ЕС в рамките на Глобалния форум“, каза директорката на НАП Галя Димитрова пред комисията.


Тя посочи, че вече е имало проверка от експерти на Глобалния форум, които са дали своите препоръки за отстраняване на слабостите в защитата на информационните системи и НАП в момента ги изпълнява. В началото на 2020 г. ще има втора проверка, след което Димитрова очаква автоматичният обмен на данъчна информация с останалите данъчни служби да бъде възобновен.


Пред депутатите от временната комисия Димитрова каза също, че през последните месеци е имало нови опити за хакерски атаки срещу системите на НАП: „През последните два месеца НАП многократно е била обект на хакерски атаки, дори в един ден са констатирани над 1000 опита, но всички те са били успешно преодолени“.

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram