Над 47% искат смяна на местната власт

47% от избирателите искат нов кмет в своето населено място. 41% пък са на мнение, че в тяхната община трябва да продължи да управлява настоящият кмет. Това показва данни от последното тримесечно проучване за обществените нагласи преди местните избори на „Алфа Рисърч“.

По-критични са нагласите в големите градове, по-умерени – в средните общини и най-благоприятни за настоящите кметове – в малките населени места.

Проучването показва, че при местни избори няма същата логика и размах на протестния вот, както при националните. 37% от анкетираните са готови да се обединят зад която и да е кандидатура, „срещу“ действащия кмет в името на промяната. 62% обаче са на мнение, че биха гласували в зависимост от личните качества на кандидатите и политическите си предпочитания, а не на принципа „против“.

Около 10 на сто от избирателите са готови да гласуват за такива листи или кандидат-кметове, като на места делът им достига до 15%.

В средата на третия управленски мандат на ГЕРБ нараства усещането за изхабяване на властта. 48% от избирателите са на мнение, че е време друг да поеме управлението, срещу 33%, които продължават да са убедени, че няма по-подготвена партия от ГЕРБ.

news.bg

https://news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram