Надежда Цанова и Петър Македонски гостуват за Нощта на музеите

Младата пианистка, родом от Казанлък, Надежда Цанова и Петър Македонски – тромпет, солист на Оркестъра на БНР, ще зарадват при гостуването си за Нощта на музеите отново казанлъшката публика. Техният концерт е на 18 май от 19.00 часа в Музея на Чудомир.

През 2009 година, „Концерт за пиано, тромпет и струнен оркестър“ от Дмитрий Шостакович събира на сцената на музикалната академия в София двама изявени, млади инструменталисти, носители на престижни награди от национални и международни конкурси.

Надежда Цанова, един от първите възпитаници на музикалния педагог от Казанлък Елена Юлиянова, е носител вече на повече от 20 награди от национални и международни конкурси между който са-International piano competition „Flame “ ,Paris ,France ,International piano competition „Mayenne“ , France , Sergei Prokofiev-Donetsk , Ukraine ,Debut Berlin-Berlin , Germany. Концертирала е в Белгия ,Холандия ,Франция ,САЩ , Япония,Китай ,Турция , Испания ,Италия ,Чехия ,Германия и др. Притежава изключително разнообразен репертоар,не само като солист ,но и като камерен музикант. През периода 2016-2017 реализира три успешни турнета в Япония и Китай.

Петър Македонски притежава първи награди от 16 конкурса, между които „Охридски Бисери“–Р. Македония, „Конкурс за чешка и словашка музика“–Варна, България,„Конкурс за немска и австрийска музика“–Бургас, България.Като солист е концертирал във Франция, Германия, Италия, Швейцария,Испания, Чехия, Корея, Япония.В соловия му репероар са концертите за тромпет и оркестър на Хайдн, Хумел, Неруда, Арутюнян и други.Като солист-тромпетист е работил в Софийска Опера и Балет, Филхармония София,а от 2013 година е соло тромпетист в симфоничния оркестър на Българско Национално Радио.

Успехът на първия им концерт с Надежда Цанова е повод за нови съвместни, творчески проекти. Печелят Grand Prix на международния конкурс „Музиката и Земята“-2017година. Наградата им носи покана за концерт във Френското Национално Радио през 2018година и запис на „Соната за тромпет и пиано“ от Паул Хиндемит, за „Златния фонд“ на Българско Национално Радио.Концертът на Дмитрий Шостакович е тяхната творческа визитка и те го изпълняват многократно с различни диригенти и оркестри, на престижни концерти и фестивали в България, последният от които в Чикаго под диригентството на Стилян Киров. Дуото е носител на приза „Музикант на годината “ в категория Ансамбъл за 2017г.

Снимка: БНР

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram