Навършват се 124 години от рождението на именития ни съгражданин Петко Стайнов

На 1 декември патронния си празник чества ПГ „Академик Петко Стайнов“. Тази година се навършват 124 години от рождението на именития български композитор.

Петко Стайнов е роден на 1 декември 1896г. в гр. Казанлък. На 11 години загубва напълно зрението си. Завършва Института за слепи в София (1915), където музикалната му дарба се проявява за първи път. Тогава прави първите си композиционни опити. През 1920г. заминава за Германия и в продължение на една година посещава частен музикален лицей в Брауншвайг. През 1923г. завършва Дрезденската консерватория с две специалности: композиция и пиано. Завръща се в Казанлък през 1924, а година по-късно се мести в София и започва да преподава пиано в Института за слепи. Твори предимно в симфоничния и хоровия жанр. Композитор и музикален общественик, обогатил българската музикална култура и допринесъл значително за развитието й.

Умира на 25 юни 1977г. в София.

Независимо от влошената епидемиологична обстановка, традицията да се отдаде почит на този забележителен творец, чието име носи казанлъшкото училище, бе спазена.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram