МС предлага промени в Закона за българските лични документи, свързани с шофьорските книжки

МС предлага промени в Закона за българските лични документи, с които се въвеждат диференцирани срокове за валидност на свидетелствата за управление на различни категории моторни

превозни средства. Това съобщиха от пресцентъра на кабинета.

Срокът на валидност на свидетелствата за категории AM, Al, А2, А, В, В1 и BE става 10 години, а за категории С, СЕ, CI, С1Е, D, DE, D1 и DIE – 5 години. Промяната влиза в сила от 19 януари 2013 г., а до тази дата се прилагат съществуващите правила относно срока на валидност на свидетелството за управление на МПС.

Издадените преди 19 януари 2013 г. свидетелства за управление на МПС са валидни за срока, посочен в тях, пише в преходните и заключителни разпоредби на законопроекта.

В законопроекта се предлагат промени и в Закона за движението по пътищата с оглед въвеждане на възможност за издаване шофьорска книжка на лице, което е установило обичайното си пребиваване в и издаденото му свидетелство за управление на МПС от държава членка на ЕС, Европейското икономическо пространство или Швейцария е изгубено или откраднато.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram