Могилата „Оструша“ с нова визия ще посреща туристите в Долината

Уникалните артефакти на могилата “ Оструша“, открити през 1993 година от експедиция ТЕМП, с ръководител д-р Георги Китов, отново ще станат достояние на туристите и любителите на античността след приключване на строително-монтажните работи, консервация и социализация, които са част от проекта на Община Казанлък „Светът на траките“.

Гробищно-култовият комплекс “Оструша” е място, свързано с уникална история. На пръв поглед могилата е доста семпла, но в южната и половина, гробницата още пази невероятни тайни. Новият атрактивен проект предвижда да се защити и опази каменния саркофаг и стенописите в него, както и на археологическите структури около гробната камера.

Храмовият комплекс ще бъде експониран по уникален начин, ще бъде възстановен автентичният вид на могилата преди археологическите разкопки през 1993 година, които са били спасителни по своя характер след масирана иманярска инвазия. Стенописите вътре са почти унищожени, но все пак има запазен портрет на жена с кафява къса коса, златни накити, както и с червена дреха. Смята се, че рисунката е част от колекция фрески по стените, които са служели за обожествяване на владетелите.

Предвижда се след окончателното завършване на дейностите там разглеждането на стенописите отпреди 2 и половина хилядолетия да е възможно по два начина: чрез камери за видео наблюдение, монтирани на подвижни стойки в саркофага и управлявани от посетителите интерактивно чрез мултимедийни „touch” екрани, както и чрез директен поглед през стъклото на камерата, изградена около саркофага, като за целта ще се монтира огледало върху погребалното ложе, което ще позволява да се разгледа тавана.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram