Митрополит Киприан с равносметка за изминалата година

„Вярвам, че през следващата година ще приключим техническите дейности по укрепване на сградата на бившия ресторант „Аязмото“, след коeто ще преминем към създаването на Музея на митрополитите.“, каза Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан по време на традиционната си среща с представителите на медиите в навечерието на Рождество Христово. Владиката припомни, че през 2022 година се отбелязаха две паметни годишнини – 100 години от кончината на митрополит Методий Кусев и 120 години от освещаването на храм-паметник „Рождество Христово“. Завършени бяха ремонтните дейности по възстановяване на камбанарията и сградата на Семинарския комплекс.

Три са новоосветените църкви – храм „Св. Игнатий Старозагорски“ в кв. Самара, храм „Св. Георги Победеносец“, намиращ се на територията на военното поделение и храм „Св. Димитър“ в с. Пряпорец. В Старозагорска епархия е създадена Дяконска организация, в която членуват дякони от Стара Загора, Казанлък и Чирпан. За трета поредна година се проведе и младежка конференция на православните младежи в България, организирана от младежкото дружество „Св. Благовещение“ към Старозагорска света митрополия. Тя от своя страна осигурява стипендии на четирима студенти, които учат в Пловдивската духовна семинария. Финансово са подпомогнати и две студентки от Нова Загора, които учат в Медицински факултет на Тракийски университет. Успешно приключи и дарителската кампания за закупуване на апаратура, необходима за дейността на Комплексния онкологичен център в Стара Загора.

През настоящата учебна година над 2000 деца изучават вероучение – в детски градини, неделни училища и общообразователни училища. Владиката изрази удовлетворение от възстановените учебни занятия в Музикалната школа към Митрополията. В нея безплатно се обучават над 50 деца. Тази вечер от 17:00 ч. в залата на Центъра за даровити деца „Проф. Петър Жеков“ те ще представят специално подготвена празнична програма. Част от възпитаниците са неизменна част от литургиите, в които с църковни песнопения участва и Архиерейският хор с диригент Мария Денкова.

Продължава издаването на изданието за деца „Божествени искрици“ и списанието за възрастни „Нашата вяра“. Предстои отпечатването на акатистници и молитвеници, търсят се възможности за адаптирането им за незрящи, съобщи началникът на Културно-просветния отдел отец Йордан Карагеоргиев.

Митрополит Киприан изрази задоволството и благодарността си за партньорските отношения с институциите, както на местно ниво, така и в целия диоцез на епархията.

След срещата си с представителите на медиите архиереят посрещна в Митрополитския дом талантливия балетист Кирчо Желязков, когото лично подкрепи в мечтата за балетно обучение зад граница. Придружен от преподавателите си в НУМСИ „Христина Морфова“, гр. Стара Загора Кремена Костова – Гайдарова и Станко Танев, младежът сподели впечатления от едногодишния си престой в балетна компания „Balleto di Siena“ – Италия под ръководството на изтъкнатия хореограф Марко Бати, както и бъдещите си творчески планове. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram