Митрополит Киприан служи в манастир „Св. Атанасий Велики“ в село Златна ливада

На Светли Понеделник, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи св. Божествена Златоустова литургия в манастир „Св. Атанасий Велики“, село Златна ливада, ден след храмовия му празник. (Вж. историята на светата обител по-долу.)

Владиката отечески поздрави всички чеда на Старозагорската епархийска църква с всепобедния Празник – Светлото Христово Възкресение и всесърдечно благопожела мирът, благостта, светлината и обичта на нашия Възкръснал Спасител да носят в сърцата на всички много топлина и радост.

Продължават богослуженията и през Светлата седмица. На Светли Вторник ще бъде отслужена св. Божествена Златоустова литургия в Девическия манастир „Св. Николай“, гр. Мъглиж, на Светла Сряда в храм „Св. Атанасий Велики“, гр. Харманлси, на Светли Петък – Живоприемни източник – в храм „Св. Живоприемни източник“, гр. Свиленград,. На Светла Събота – Св. ап. И ев. Йоан Богослов богослужението е в манастирския храм-паметник „Рождество Христово“, а по традиция на Томина Неделя владиката служи в Девическия манастир „Въведение Богородично“, гр. Казанлък.

Патриархът на Александрия Свети Атанасий посещава през 344 г. българските земи във връзка с Вселенския събор в Сердика, свързан със защитата на християнската вяра. По време на пътуването спира на хълм над днешното чирпанско село Златна ливада. Заради енергията, която усеща, основава манастир, носещ неговото име. Доказано е, че „Св. Атанасий” е най-старият действащ манастир на Балканския полуостров, а според редица историци и в Европа.

Незавидна е съдбата на манастира „Св. Атанасий” след 1944 г. Той е бил превърнат в овчарник по време на комунизма. Възстановен е, благодарение на съновидение на жената на партийния секретар на село Златна ливада, че зла прокоба ще се случи със сина им и селото, ако овцете не бъдат извадени от манастира.

Манастирът е изключително посещаван не само от хора от цялата страна, но и от чужбина и заради водата, за която се смята, че е лековита. Той е уникален и със своята постница, която се намира в скалите над него. Тя се приема за чудодейно място, което светецът и негови последователи са обитавали в дни на пост, молитва и усамотение. През нея посетителите преминават за здраве и благоденствие.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram