Митрополит Киприан отслужи водосвет и молебен в Потопената църква край яз. „Жребчево“

На  8 август, ✝ 7 Неделя след Петдесетница ­ след Преображение, когато Църквата почита Св. Емилиан изповедник, еп. Кизически и Св. Трендафил Загорски, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи водосвет и молебен в храм „Св. Иван Рилски“ – Потопената църква, намираща се в чашката на яз. „Жребчево“ – Новозагорска духовна околия.  „По милост Божия, в последните няколко дни, водата се изтегли от храма и Св. Иван Рилски ни позволи днес да служим тук. Благопожелавам на всички здраве, мир и дълголетие и вярвам, че следващата година ще може да продължим традицията и да отслужим света литургия. Вярата, надеждата и любовта са тези, които ще ни крепят в живота.“, каза владиката. Архиереят се помоли и за страдащите от бедствията в последните дни.

История на църквата:

Тя е съградена през 1891 година в село Запалня, което се заличива с указ през 1965 г., заради строежа на язовир „Жребчево“. Последната служба през миналия век е на 28 април 1963 година, когато се венчава синът на поп Драган Стойков, Стойко Стойков.

През 2019 година боголюбиви християни започнаха реконструкция и частично възстановяване на храма със собствени средства. Фасадата на църквата е укрепена напълно, положен е бетонен под, облицован с камък, поставени са кръст и дограма. Сред спомоществователите са известният кулинар и телевизионен водещ Ути Бъчваров, Иван Петров, Николай Георгиев, Петко Петков, Радка Бъчварова, Тодор Азманов, Красимир и Стоян Крълеви и други патриотично настроени християни, помнещи предишното величие на храма.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram