Митрополит Киприан: Бог ще види трудовете на нашия именит съгражданин Васил Самарски

Старозагорският митрополит Киприан изпрати съболезнователен адрес до близките и до Медийна група „Вис виталис“ във връзка с кончината на създателя и собственик на медиите от групата Васил Самарски.

В адреса на владиката пише:

„Со святими упокой, Христе,

душо раба Твоего“ /Кондак/

         Преди 3 дни, на 19 май 2021 година, се разделихме с нашия епархиот и съгражданин Васил Самарски. Представи се в Господа човек с горещо и дейно сърце, широко познат сред обществеността на цялата ни страна. Навършил само 51 години, той измина своя земен път и душата му отлетя там, накъдето цял свят отива. /Иис.Нав.23-14/.

         По безпределната благост и премъдрост Божия се явяваме тук, на земята, за кратко време, защото истинското ни назначение е вечният живот. Земният ни живот е само път към нашето отечество. Той наистина е тесен и стръмен. Сам Спасителят ни учи, че вървейки по него ще изпитваме скърби и болки, лишения и бедствия. Първопроходецът  по този трънлив път е Сам Христос.

         Нашият земен живот е път до мига, когато спира пребиваването ни тук и се откриват дверите на бъдещия, истинския живот. На всички нас, хората, ни е отредено да стигнем до тази минута. И тя е единственото сигурно нещо, което ни  предстои, след като сме извикани от Бога за живот чрез нашите родители.

         Преди  три хиляди години псалмопевецът казва „ Дните на човека са като трева, като полски цвят…,понесе се над него вятърът и няма го, и мястото му вече го непознава“ /102:15,16/, и думите му са истинни, защото нищо на земята не е вечно. Ние се раждаме в капана на времето и всичко около нас бързо отминава. Само в Бога можем да намерим утеха за стаената вечност в сърцата си, само при Него, нашият Отец, преходността губи силата си и душите ни се упокояват.

         Ние се молим и вярваме, че Бог, в неизказаната си милост, ще види с човеколюбивото Си сърце трудовете на нашия именит съгражданин Васил Самарски и ще благоволи да го приеме в Своите селения. 

         Бог да  прости волните и неволните му грехове и го упокои в селението на праведните, там, където няма болка и мъка, ни тежка въздишка ,но живот вечен и блажен. АМИН!

СТАРОЗАГОРСКИ МИТРОПОЛИТ КИПРИАН

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram