Министър смята да спре държавната издръжка за „Берое“

Първодивизионният футболен клуб „Берое“ ще бъде лишен от основния си източник на финансиране – държавното дружество „ТЕЦ Марица-изток 2“. Това предложи енергийният министър в служебното правителство Андрей Живков на днешната си пресконференция.

„Има дружества, които са на загуба и не могат да си позволят да издържат футболни клубове… Не виждам основателна причина да се финансира отбор, при условие, че дружеството е на милиони загуба. Издръжката на „Берое“ струва 5-6 милиона лева годишно, заяви Живков.

Решението се очаква да бъде взето от ръководството на „ТЕЦ Марица-изток 2“. При този очакван развой се очертават много тежки времена за „Берое“, откъдето разчитаха най-вече на средствата от държавното предприятие в последните 10 години. 

Издръжката на старозагорския клуб бе поета от „ТЕЦ Марица-изток 2“ през септември 2011 г. по заръка на тогавашния премиер Бойко Борисов. Тогава на предизборно събитие на 16 септември в града той обяви: „От вчера знаете, че ТЕЦ Марица Изток 2 пое инициативата да се грижи за отбора“. При това Борисов бе дарен с фланелка на отбора.

През годините от различни страни имаше критики, че „Берое“ е на държавна издръжка, но и при трите различни правителства, които ръководеше Бойко Борисов, това финансиране не бе поставено под въпрос.БГНЕСБойко Борисов разглежда фланелка на „Берое“ с неговото име, която получи като подарък след решението му да осигури финансиране за клуба чрез „ТЕЦ Марица-изток 2“ на 16 септември 2011 г.

Източник: СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram