Министерство на културата не е отговорно за читалището в Шипка

Министерството на културата не е отговорно за състоянието на читалище „Светлина“ в Шипка, съобщиха от ведомството.

Старата сграда на читалището няма статут на недвижима културна ценност. Тя е частна общинска собственост, обясняват от министерството.

Стана ясно и че сградата на читалището вече повече от 20 години не се използва по предназначение. Институцията развива дейността си в друга сграда.

„Министерството на културата няма правно основание или програма, по която да финансира капиталови ремонтни дейности на читалищата“, пише още пресслужбата на културното министерство.

Поводът за съобщението на МК са публикации в медиите, според които сградата на Народно читалище „Светлина – 1861 г.“, град Шипка, тъне в разруха. В същото време това е едно от най-старите читалища у нас.

Читалището „Светлина“ в град Шипка периодично става повод за обществено възмущение. Още преди около 5 години Венци Мицов от ПП „Глас Народен“ обясни, че читалището е в окаяно състояние и има нужда от спешен ремонт.

По-рано днес материал на bTV констатира същото – сградата на читалището, която е уникална, вече повече от 30 години се руши.

Във връзка с репортажа кметът на Шипка Василка Панайотова показва проект за реконструкцията на сградата от 2016 година, който е бил дарен на общината. По думите ѝ обаче сградата е „в ръцете“ на Министерството на културата.

Тази сграда е под шапката на Министерството на културата. Безплатният проект, който получихме, дарихме на ръководството и настоятелството на читалище „Светлина“. Те трябваше да почукат в Министерството на културата и да заявят, че имаме изготвен проект, да търсят форми и начини за финансирането му“, заяви Василка Панайотова.

От министерството обаче информират, че читалището е частна общинска собственост.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram