Международни експерти спасяват мозайката в Паметника на Бузлуджа

Започна стабилизирането на мозайките на Паметника на Бузлуджа с участието на екип от 18 реставратори. За проекта бяха привлечени експерти от Техническия университет в Мюнхен, катедра „Реставрация“ с ръководител проф. Томас Данцл, Националната художествена академия София, катедра „Реставрация“, с ръководител доц. Стефан Белишки, Университета по приложни изкуства в Берн, катедра „Реставрация“, ръководена от доц. Йонас Ротерс и от
неправителствената организация „Диадрасис“ от Атина, представлявана от експерта по опазване на мозайки Лаура Тапини. Това съобщават от Фондация „Проект Бузлуджа“, която е координатор на проекта.

Специална подкрепа за осъществяването му оказват Академията по изкуствата в Пловдив, в лицето на Елена Дечева-Кантарева и Академията по изящни изкуства в Дрезден, представена от Карола Мьовалд.
Този проект е възможен благодарение на американската фондация „Гети“, осигурила финансирането от 60 000 долара, ИКОМОС Германия, ръководеща проекта и Областна администрация Стара Загора, собственик на паметника.

Експертите остават на терен до 30–ти септември.

Очаквайте подробности!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram